У Вінниці викрили чергову групу лікарів, які фальсифікували COVID-сертифікати

Новини Вінниці / У Вінниці викрили чергову групу лікарів, які фальсифікували COVID-сертифікати

Група вінницьких лікарів організована видачу без вакцинації «справжніх» сертифікатів, які б відображалися у застосунку «Дія». Схема працювала як годинник. Втім силовики вийшли на організатора, замовили в нього «послугу», а потім накрили його з колегою. Зазначимо, це далеко не перший випадок «підробітку» місцевих лікарів на сертифікатах. Наразі ніхто навіть не може окреслити масштаби фальсифікацій.

Як зазначають у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, організував прибутковий заробіток на фальшивках 37-річний медпрацівник, житель передмістя Вінниці. Він приймав замовлення, а от лікарі різних медичних закладів вносили неправдиву інформацію про вакцинацію до електронної системи охорони здоров’я.

Як стало відомо NaПарижі з власних джерел, частину сертифікатів чоловік оформлював сам, але левову частку – його колега з Гнівані. Також користувався організатор, який, до речі, влаштовувався на роботу у обласний медзаклад, і послугами інших медиків. Затримали його у мікрорайоні «Поділля», неподалік нового місця роботи.

Повернемося до офіційної інформації. За приблизними підсумками, щодня зловмисники у «білих халатах» заробляли близько 20 тисяч гривень. Злочинну діяльність учасників групи документували та здійснювали контрольовані закупівлі сертифікатів про вакцинацію співробітники УСБУ у Вінницькій області.

Вчора, 9 грудня, під час проведення санкціонованих обшуків за місцем роботи та проживання підозрюваних слідчі вилучили комп’ютерну техніку, банківські картки, мобільні телефони, чорнові записи з інформацією про клієнтів, незаповнені бланки сертифікатів міжнародного та внутрішнього зразків із печатками лікарів та лікарень, а також інші речові докази їх злочинної діяльності.

За наявною інформацією слідства, організатор підшуковував охочих отримати Covid-сертифікати без фактичного введення вакцини, які б відображалися у застосунку  «Дія», а інші лікарі - вносили відповідні дані до електронних реєстрів охорони здоров’я. Вартість такої послуги становила від 3 000 до 7 500 гривень.

У пресслужбі УСБУ в області зазначають, що упродовж кількох місяців зловмисники виготовляли щодня до 5 фейкових сертифікатів. За виготовлення фальшивки та внесення неправдивих відомостей в електронну систему «eHealth» вони брали від 3,5 тис до 7,5 тис грн.

Під час огляду автомобіля організатора цієї схеми поліцейські вилучили Covid-сертифікати міжнародного зразка, чорнові записи, банківські картки та мобільні телефони, де збережені переписки із клієнтами. 

Наразі за процесуального керівництва окружної прокуратури м. Вінниці здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 362 КК України (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї). За такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Новини Вінниці / У Вінниці викрили чергову групу лікарів, які фальсифікували COVID-сертифікатиНовини Вінниці / У Вінниці викрили чергову групу лікарів, які фальсифікували COVID-сертифікатиНовини Вінниці / У Вінниці викрили чергову групу лікарів, які фальсифікували COVID-сертифікатиНовини Вінниці / У Вінниці викрили чергову групу лікарів, які фальсифікували COVID-сертифікати