У Вінниці викрили call-центр, через який ошукували громадян ЄС. За рік «на гачок» фішингу потрапили понад тисячу жертв

Новини Вінниці / У Вінниці викрили call-центр, через який ошукували громадян ЄС. За рік «на гачок» фішингу потрапили понад тисячу жертв

Кіберполіція викрила учасників злочинної групи, які за допомогою фішингу ошукали громадян ЄС на 160 мільйонів гривень. Фігуранти використовували понад 100 вебсайтів для отримання даних банківських карток іноземних громадян. Отримавши доступ до рахунків, зловмисники привласнювали гроші. Шахрайську діяльність припинили в рамках міжнародної поліцейської операції. Існувало декілька офісів аферистів. Один з них у Вінниці.

Про це повідомляє Національна поліція України.

Для шахрайської схеми фігуранти також утворили два call-центри, у Вінниці та у Львові й залучили до роботи операторів. Їхня роль полягала у переконанні клієнтів здійснити покупки.

«Наразі встановлено понад 1000 потерпілих, серед яких – громадяни Чехії, Польщі, Франції, Іспанії, Португалії та інших країн Європи. Загальна сума збитків становить понад 160 мільйонів гривень», - вказується у повідомленні.

Правоохоронці провели понад 30 обшуків у оселях фігурантів, у їхніх автомобілях та за місцями розташування call-центрів. За результатами вилучено мобільні телефони, SIM-картки та комп’ютерну техніку, які використовувалися у протиправній діяльності.

Між тим Служба безпеки України повідомляє, що операція проводилась спільно з правоохоронними органами Чеської Республіки.

«Зловмисники спеціалізувались на викраденні грошей з банківських рахунків громадян Євросоюзу через фішингові посилання в популярних інтернет-магазинах. За оперативними даними, з лютого минулого року ділки ошукали понад 1 тис. мешканців ЄС», - йдеться у повідомленні.

У ході слідчо-оперативних дій в Україні затримано організатора угруповання та його спільника. Крім того, на території Євросоюзу затримано ще 17 учасників злочинної групи. Серед них – громадяни Білорусі.

За даними слідства, організатором незаконної діяльності є мешканець Києва, фахівець у сфері ІТ. Своїх спільників він підшукував через власні зв’язки, а також на платформі Darknet.

Для реалізації шахрайської схеми зловмисники розміщували на торговельних інтернет-платформах оголошення про «продаж» популярних товарів за «привабливою» ціною.

Для оформлення замовлення покупцям пропонували перейти за фішинговим посиланням, де вони вносили реквізити своїх банківських карток.

Затриманим в Україні організатору шахрайської схеми та його спільнику повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 255 та ч. 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. ч. 3, 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28 та ч. 4 ст. 190 (організація заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, у складі злочинної організації).

Наразі суд обрав їм запобіжний захід ˗ тримання під вартою без права внесення застави. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Макс Мельник

30 березня, 2023