У Вінниці вулицю назвуть на честь організатора Верланівської революції

Новини Вінниці / У Вінниці вулицю назвуть на честь організатора Верланівської революції

На сесії Вінницької міськради депутати підтримали рішення про увічнення у топоніміці обласного центри імен деяких видатних земляків. Серед них розвідник Максим Шаповал, який трагічно загинув у червні 2017-го, та загадковий очільник національно-визвольного руху XVIII сторіччя Верлан, повстання якого деякі історики навіть називали революцією.  

Варто зазначити, що нові назви отримають безіменні дороги на околицях міста – на просторах мікрорайону Східний та прилеглих територіях, які до 2015 року адміністративно відносились до Вінницько-Хутірської сільської ради. Переважно вони вузькі та з’явилися хаотично при садибній забудові. Саме тому статус вулиць нададуть лише деяким, переважна більшість стане провулками та проїздами. 

Згідно з рішенням «Про найменування вулиць в місті Вінниці», у східній частині міста відтепер є вулиці Холодноярська, Канівська, Корсунська, Смілянська, Чигиринська, Хуторська, Максима Шаповала, Миколи Яковченка, Верлана, Бориса Гмирі, Григорія Чупринки та Юрія Александровича. До них «додаються» три провулки та проїзд Хутірські, 6 провулків Бориса Гмирі, 7 провулків Григорія Чупринки, 6 провулків Максима Шаповала та 4 провулки Чигиринських.

Крім того, в існуючій житловій забудові Вінниці «узаконили» тупик Святошинський, провулки Дніпровський та Юхима Сіцінського. Вони розташовані у різних мікрорайонах.

Щодо нових «географічних» назв, то вони пов’язані з Черкащиною, як певним центром народних повстань різних часів. Верлан був одним з керівників національно-визвольного руху на Правобережній Україні в 1734 – 1738 років. Очолюване ним повстання охопило тодішні Поділля, Брацлавщину та південну Волинь. На жаль, історикам не відомо, як звали керівника руху. Втім, збереглася інформація про те, що до повстання він був сотником надвірної міліції князів Любомирських у Шаргороді. Також є таємницею доля Верлана після розгрому повстання. Він переткнув Дністер та зник у Молдові. 

Максим Шаповал - військовий розвідник, який народився і деякий час жив у Вінниці. Посмертно йому присвоєно звання генерал-майора ЗСУ та Героя України. Він командував 10-го окремим загоном спеціального призначення Головного управління розвідки Міноборони України. З початком російської збройної агресії проти України офіцер виконував завдання в зоні АТО. Додамо, що 26 травня 2014 року очолюваний ним підрозділ першим увійшов у звільнений від проросійських сепаратистів Донецький аеропорт. М. Шаповал загинув внаслідок терористичного акту в Києві у минулому році. 
 

Олег Верлан

30 березня, 2018