У Вінниці вперше з початку війни до 15 років ув’язнення засуджено за держзраду

Новини Вінниці / У Вінниці вперше з початку війни до 15 років ув’язнення засуджено за держзраду

За матеріалами Служби безпеки України перед судом постав громадянин України, мешканець тимчасово-окупованих територій Донецької області, який перейшов на бік ворога.

Як повідомляють у пресслужбі УСБУ у Вінницькій області, слідчі встановили, що обвинувачений зі зброєю в руках приймав участь у конфлікті проти України на боці ЗС РФ.

Фігурант кримінального провадження перейшов на бік ворога в умовах воєнного стану та збройного конфлікту, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Вінницький міський суд призначив зловмиснику покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, знаючи про запровадження в Україні воєнного стану у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України, 24 лютого 2022 без примусу з боку терористів «ДНР» 55-річний чоловік прибув до військового комісаріату у м. Макіївці Донецької області для добровільної мобілізації.

«Доброволець» був внесений до особового складу ЗС РФ, отримав посаду старшини та звання прапорщика (аналогічні раніше мав у лавах Збройних Сил України), а також – стрілецьку автоматичну зброю та військову форму російського зразка.

Після цього він разом з іншими військовослужбовцями вибули з тимчасово окупованої території Донецької області на підконтрольну Україні територію для участі у бойових діях. 

У ході бойового зіткнення зі Збройними Силами України на території Миколаївської області засуджений з поплічниками були захоплені в полон українськими військовими та доставлені до правоохоронних органів.

Покарання для жителя Макіївки - перший вирок за державну зраду судом у Вінниці. Наразі у Вінницькому міськсуді перебуває низка аналогічних обвинувальних актів, переданих до суду Вінницькою обласною прокуратурою.

Макс Мельник

4 травня, 2022