У Вінниці вперше в Україні журналісти вирішили застосувати запобіжники від фейкових «колег». Яка мета?

Новини Вінниці / У Вінниці вперше в Україні журналісти вирішили застосувати запобіжники від фейкових «колег». Яка мета?

Резонансною стала ініціатива Вінницького прес-клубу сформувати відкриту онлай-базу місцевих журналістів, які висвітлюють виборчий процес і у день чи ніч голосування працюватимуть на дільницях. Звернення до колег-журналістів долучитися до формування такого відкритого реєстру були надіслані усім редакціям Вінниччини – як обласним, так і районним.

Резонансною стала ініціатива Вінницького прес-клубу сформувати відкриту онлай-базу місцевих журналістів, які висвітлюють виборчий процес і у день чи ніч голосування працюватимуть на дільницях. Звернення до колег-журналістів долучитися до формування такого відкритого реєстру були надіслані усім редакціям Вінниччини – як обласним, так і районним.

«Не секрет, що не тільки напередодні і під час виборів усі добросовісні і відповідальні мас-медійники стикаються із так званими «фейковими журналістами» - особами, що мають журналістські посвідчення, називаються представниками ЗМІ, утім їх видання постійно не функціонують і мають в кращому разі державну реєстрацію. Такі «фейкові журналісти» підривають довіру до ЗМІ, які працюють за законом, дотримуються етичного кодексу журналіста і несуть відповідальність за свою професійну діяльність відповідно до законодавства.

На жаль, питання «липових журналістських посвідчень» та т.з. «фейкових журналістів» на сьогодні в українському законодавстві не врегульовано, - зокрема сказано у зверненні. - Створений відкритий реєстр журналістів місцевих ЗМІ буде першим в Україні. Напередодні президентських виборів, які відбудуться 31 березня, його отримають учасники виборчого процесу: окружні виборчі комісії, дільничні виборчі комісії, штаби кандидатів.

Доступ до такої відкритої онлайн-бази дасть змогу учасникам виборчого процесу оперативно перевірити: чи виконує редакційне завдання або чи працює та чи інша особа у редакції, посвідчення якої пред’явила, чи справді ця особа є журналістом, а також мінімізує ризик маніпуляцій в інформаційному полі та сприятиме забезпеченню висвітлення виборів, як того вимагає закон і етичний кодекс журналіста – відкрито, всебічно, об’єктивно, неупереджено, збалансовано, достовірно і оперативно».

Для формування відкритої онлай-бази редакції просять надати прізвища журналістів, а також контактні телефони. І як наголошується у зверненні – це не є вимогою закону, а лише демонстрація відкритості ЗМІ і готовність відстоювати честь професії.

"Це елемент саморегуляції і справді відстоювання честі професії, - каже координатора проекту Ірина Жук, телефон якої вказано у зверненні. – Ваш ресурс теж долучився до формування такого відкритого реєстру, тож ви розумієте його важливість. Знаю, що вашим ресурсом представився якось один партієць, який вів зйомку на сесії облради. Ми уже отримали відповіді від близько тридцяти редакцій, долучаються і районні газети. Вдячна колегам за оперативність і таку відкритість! До речі, у нас в області є дві громадські організації, учасники яких теж мають журналістські посвідчення. І одній з них такі посвідчення мають близько 30 людей. Ці ГО теж надали контактні телефони, за якими можна перевірити людей, що будуть працювати на виборах з їх посвідченнями. Утім, формування відкритої онлайн-бази журналістів – це лише частина проекту, який, до речі, реалізовуватиметься у двох областях: Вінницькій і Житомирській. Передбачено також моніторинг на предмет рівності доступну до учасників виборчого процесу до ЗМІ".

За словами Ірини Жук, колеги-журналісти загалом схвально сприйняли ідею створення такої відкритої онлайн-бази. Дехто, правда, відмовився одразу, у декого виникли питання – мовляв, це чутливі дані.

"Насправді прізвище та ім’я журналіста – це відкрита інформація, ми підписуємо нею тексти, ми зобов’язані представлятися, коли беремо коментарі. А номера наших журналістських телефонів уже давно вийшли за межі приватності – ми залишаємо свої контакти на заходах, на зборах людей, героям матеріалів… Знаєте, що цікаво? Коли журналісти подають свої справді персональні дані, в тому числі номера паспортів і ідентифікаційні коди, на отримання премій і грамот до якогось свята – питань щодо чутливості даних не виникає"

До речі, відкрита онлайн-база журналістів передбачає і представників партійних ЗМІ. Тож відповідні звернення були надіслані і до обласних осередків політичних партій.

"Відповіді від партійців поки не отримала, - пояснює Ірина Жук. - Як кажуть, ні так, ні ні. Але знаю, що деякі депутати обласної ради на одних з нещодавніх місцевих виборів реєструвалися на дільниці як журналісти партійного видання".

Олеся Рудницька

15 березня, 2019