У Вінниці вносять зміни у проєкт мосту між Замостям і Тяжиловим, аби зменшити вартість будівництва

Новини Вінниці / У Вінниці вносять зміни у проєкт мосту між Замостям і Тяжиловим, аби зменшити вартість будівництва

З радянських часів у Вінниці обговорювали ідею побудови мосту через залізничні колії, зєднавши сучасні вулиці Академіка Янгеля та Левка Лук’яненка, інакше кажучи Замостя та Тяжилів. У 2018 році нібито ідея зрушила з місця. Почалась підготовка місця та створення попередньої візуалізації мостового переходу та відповідної документації. Проте епідемія ковіду та війна загальмувала плани. Тепер міська рада замовила виготовлення оновленого проєкту будівництва цього об’єкта через залізничні колії.

Нагадаємо, Вінницю «розділяє» не лише річка, через яку перекинуто чотири мости. Залізниця також є фактором, що погіршує зв’язки різних мікрорайонів. Наразі існує три мостові переходи. Четвертий має розвантажити сполучення по вулицям Брацлавській – Лебединського.

У департаменті капітального будівництва 26 вересня оголосив тендер на внесення змін до проєктно-кошторисної документації (ПКД) по об’єкту «Нове будівництво автодорожнього мосту». Виготовлення проєкту оцінили у 5,6 мільйона гривень. Оновлену ПКД мають завершити до кінця 2023 року.

Згідно з попереднім проєктом, поблизу колишнього «Хімпрому» мали збудувати 550-метровий мостовий перехід на сталевих «канатах» (вантах). До початку повномасштабної війни передбачалось, що стартують роботи у 2023-му. За приблизними оцінками, по довоєнним розцінкам, будівництво обійшлося би у 1,5 млрд грн.

За оголошеним тендером про зміну проєкту шляхопровід не буде вантовим. Тепер міст має стати сталево-бетонним великопролітним балочним. Як пояснюють у технічному завданні, новація «задля економії матеріальних витрат».

Загальна довжина шляхопроводу (разом з мостом і спусками) складатиме 1 кілометр 174 метри. Дорога має бути з чотирьох смуг по дві в кожному напрямку. Кожна зі смуг шириною 3 метри. З правого боку крайньої смуги руху будуть вело-пішохідні доріжки.

Шляхопровід конструктивно розбивається на наступні ділянки:

  1. Мостову ділянку, загальною довжиною 425 метри, що включає: рамний сталезалізобетонний міст (над залізничними коліями) довжиною 236 метри; балкову ділянку від вулиці Академіка Янгеля до мосту довжиною 33 метри; балкову ділянку від вулиці Левка Лук’яненка до мосту довжиною 156 метри.
  2. Підхід до балкових ділянок з боку вулиці Академіка Янгеля, виконаний, як земляна споруда у підпірних стінках – 327 метри.
  3. Підхід до балкових ділянок з боку вулиці Левка Лук’яненка, виконаний, як земляна споруда у підпірних стінках – 230 метри.
  4. Примикаюча ділянка вулиці Академіка Янгеля – 67 метри
  5. Примикаюча ділянка вулиці Левка Лук'яненка — 75 метри
  6. Кільцева розв’язка (перехрестя вулиць Левка Лук’яненка та Максима Шимка) – 50 метрів.

Відстані є орієнтовними, під час виготовлення проєкту фахівці їх можуть змінити.

Крім цього, передбачається зливова каналізація, освітлення, телефонна лінія. Електроопори під освітлення мають бути розраховані на додаткове навантаження, якщо до них причеплять контактну мережу перспективної лінії тролейбуса.

Проєктанти мають врахувати, що міст потрібно заземлити від струмів «Укрзалізниці» та захистити колії на час будівництва. Вірогідно, рух залізничного транспорту не будуть призупиняти, поки зводитимуть міст.

Будівництво передбачається за рахунок держбюджету і може розпочатися після закінчення війни, і здійснюватиметься у дві черги. Перша – спорудження мостової переправи, друга - під'їзні шляхи та розв’язки. Тож об’єкт ще мають включити у програму відновлення.

Макс Мельник

27 вересня, 2023