У Вінниці відкрили виставку, присвячену Карлсруе - майбутньому місту-побратиму з Німеччини

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку, присвячену Карлсруе - майбутньому місту-побратиму з Німеччини

У Вінницькому музеї моделей транспорту 14 квітня відкрили виставку «Мандрівка до Карлсруе», присвячену майбутньому німецькому місту-побратиму Вінниці, а також презентували нову ексклюзивну поштову марку «Пристрасті до винаходу немає кінця!».

Про це повідомляє Вінницький туристичний сайт.

Власне, саму марку присвятили першому автомобілю з бензиновим двигуном Benz Patent-Motorwagen, що був створений у 1885 році Карлом Бенцом – всесвітньо відомим інженером й уродженцем передмістя Карлсруе. Назву марці – «Пристрасті до винаходу немає кінця!» – дала цитата самого Бенца.

Поштова марка

Це вже сьома марка, яку Офіс туризму Вінниці випускає в партнерстві з Укрпоштою. І саме вона започаткує нову серію власних ексклюзивних марок під назвою «Вінниця: від ідей до інновацій». На цій марці зобразили перший автомобіль Benz Patent-Motorwagen і фарфорову ляльку, яка символізує дружину винахідника Берту Бенц (в дівоцтві – Рінґер). Саме вона у 1888 році здійснила перший в історії міжміський маршрут на автомобілі, подолавши 106 км з Мангайма через Карлсруе до Пфорцгайма, де жила її матір.

Участь в церемонії спецпогашення марки «Пристрасті до винаходу немає кінця!» взяли вінницький міський голова Сергій Моргунов, ректор Вінницького національного технічного університету Віктор Біліченко, голова громадської організації «Вінницький музей моделей транспорту, ретротехніки, колекцій та мініатюр» Олександр Вдовиченко і директор Вінницької дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» Володимир Шаловінський.

Вже наступного тижня один з маркованих примірників блоку попрямує з вінницькою делегацією до Карлсруе, де його вручать меру міста Франку Ментрупу з нагоди підписання угоди про побратимство 22 квітня. 

«З початку повномасштабної війни місто Карлсруе виявило бажання налагодити з нами партнерські і побратимські відносини. І відтоді воно чи не найбільше серед німецьких міст допомагало нам. Наприклад, зелені намети, так звані мобільні “пункти незламності”, яких було 10 по Вінниці - це якраз подарунок від Карлсруе. Саме тому до підписання побратимської угоди ми вирішили з допомогою “Укрпошти” випустити і погасити тематичну марку, адже Карл Бенц – достатньо важлива постать не тільки для міста Карлсруе, а й усього світу. Тим більше, зі своєю дружиною, яка першою була водійкою в історії, – зазначив вінницький міський голова Сергій Моргунов.

– Дуже цінно, що в команди Олександра Вдовиченка виникла ідея зробити мініатюру залізничного вокзала Карлсруе і рухомий макет німецької залізниці, який відтворює гірські околиці міста Карлсруе. Якщо поглянути, то навіть тут дуже багато чого нас об'єднує: і трамвай, і двоповерховий туристичний автобус, і вежа… Ці символічні збіги свідчать, що ми в багатьох питаннях схожі. А найголовніше – ми схожі в тому, щоб жити в європейському демократичному суспільстві, без війни, за відповідними європейськими стандартами, з розвитком економіки, інновацій, туризму, якісною освітою».

Виставка «Мандрівка до Карлсруе»

Паралельно з церемонією спецпогашення марки відбулося відкриття виставки «Мандрівка до Карлсруе» для присутніх.

В цій експозиції представили рухомий макет німецької залізниці, який відтворює вокзал та гірські околиці міста Карлсруе, з автентичними моделями залізничних, трамвайних та фунікулерних вагонів цього міста. Загальна площа – приблизно 7 метрів квадратних, а масштаб – 1:87. Також на виставці можна побачити оригінальні карти і листівки з Карлсруе та регіону Баден і колекцію автомобільних моделей марки Мерседес-Бенц (раніше – Даймлер-Бенц).

Директор Вінницького музею моделей транспорту Олександр Вдовиченко розповів, що роботу над цим проєктом почали ще восени минулого року. Він мав бути присвячений Німеччині, а коли колекціонери дізналися, що Вінниця і Карлсруе планують стати містами-побратимами, то детальніше вивчили історію цього міста, і зробили інсталяцію з німецькими будинками і залізничною колією більш тематичною.

«Наприклад, ось цей фунікулер є тільки в Карлсруе. Це найстарший діючий фунікулер в Німеччині (1888 року). Також ми придбали на аукціонах моделі трамваїв Карлсруе: 30-х років, 60-х років та сучасний. Один ми купили в Німеччині, інший їхав дуже довго з Франції. Трамвай цього міста, до речі, цікавий тим, що його колії з’єднані з залізничними (до 150 кілометрів з центру міста можна проїхати). Також у нас є модель автобуса футбольного клубу Карлсруе, який ми шукали дуже довго. Це популярна в Німеччині команда, за яку грав дуже крутий воротар Олівер Кан, який народився в Карлсруе», – розповів Олександр Вдовиченко. 

Директор музею також розповів, що макет «Мандрівка до Карлсруе» стане частиною постійної експозиції, а не тимчасовою інсталяцією. Однак завершать його створення протягом місяця (зараз він готовий на 75-80%). За цей час там мають «добудувати» вежу Карлсруе, німецький середньовічний замок, посадити дерева, заселити територію фігурками людей тощо. І відвідувачі музею мають унікальну можливість спостерігати за цим процесом.

«Щодо макету залізничного вокзалу, то він у нас зараз підсвічується і має ще фарбуватися у темно-сірий колір. Біля нього буде стоянка велосипедів, адже перший велосипед також створив винахідник з Карлсруе – Карл Дрез, у 1817 році. А найголовніше - це постать Карла Бенца, який запатентував перший у світі автомобіль з бензиновим двигуном. На нашому макеті є навіть маленький пам’ятник цьому автомобілю. Ми його купили в США спеціально для цього проекту. Хоча в Карлсруе такого пам’ятника насправді й немає. Ми хотіли здивувати у цьому проєкті саме транспортом. Сподіваюся, що відвідувачі це оцінять, зокрема і гості з Карлсруе», – зазначив Олександр Вдовиченко.

Побачити експозицію можна у Вінницькому музеї моделей транспорту (вул. Соборна, 64) щодня з 12:00 до 20:00.

Олеся Рудницька

14 квітня, 2023