У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 8 квітня відкрилась виставка політичної карикатури відомого вінницького художника Олександра Никитюка «Капричос 2022».

«На виставці представлено серію з 38 графічних робіт, виконаних у жанрі гротескної політичної сатири. Митець відомий концептуальними проектами у напрямі conterporary art. Звернутися до такого незвичного для нього жанру автора спонукала повномасштабна війна Російської федерації проти України, розпочата підступним нападом 24 лютого 2022 року», - зазначають у музеї.

Назва проекту посилається на шедевр світового мистецтва – серію гравюр 1796-1797 рр. «Los Caprichos» (у перекладі «капризи, примхи») іспанського художника Франсіско Гойї, у яких він висміює державні установи, безглузді звички і облудні уявлення тогочасного суспільства.

«Ідея серії «Капричос» вінницького художника, створених у техніці графічного олівця і акварелі, полягає у висміюванні мистецькими засобами намагань держави-агресора збройного захоплення території України, критикує її гібридну збочену ідеологію, наголошує на нелюдській природі її військових злочинів. Деякі роботи зачіпають й міжнародний вплив, і реакції різних держав і світових організацій на перебіг гуманітарної кризи у зв’язку з війною в Україні», - вказують у музеї.

Митець створив низку блискучих шаржованих портретів, яскравих символічних образів, глибоких за змістом метафор, які отримали значне поширення мережею Facebook. Іноді тематичні ідеї для гротескної сатири підказують підписники, але переважно вони виникають безпосередньо з новинної стрічки.

Автор переконаний, що його роботи є мистецьким засобом підтримки українського народу у боротьбі з агресором під девізом «Перемагати потрібно, посміхаючись ворогу в очі!».

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку політичної карикатури «Капричос 2022»
Олеся Рудницька

8 квітня, 2022