У Вінниці відбувся прем’єрний показ фільму Валерія Шалиги «Відлуння»

Новини Вінниці / У Вінниці відбувся прем’єрний показ фільму Валерія Шалиги «Відлуння»

Напередодні відзначення Дня захисників і захисниць України, 13 жовтня, у Вінниці відбулась прем'єра військово-історичної драми місцевого режисера Валерія Шалиги «Відлуння». Стрічка розповідає про події Другої світової війни, зокрема перших місяців окупації у Вінниці та масове знищення євреїв 19 вересня 1941 року.

«Відлуння» - третя стрічка Валерія Шалиги, яка знята у Вінниці за останні 5 років. Раніше глядачеві пропонувались «Тримай біля серця» про війну Росії проти України на Донбасі та «Таємна операція» про події створення УНР.

Чимало сцен «Відлуння» були відзняті на вул. Соборній та інших колоритних вуличках середмістя, де збереглись характерні будинки тих часів. У фільмі знялись відомі українські актори, зокрема Олексій Суханов, Ольга Олексій, а також наші земляки - громадський діяч Олександр Шемет та юний актор Марко Герцберг.

У презентації стрічки взяв участь Вінницький міський голова Сергій Моргунов, за сприяння та підтримки якого знімався цей фільм. Як і два попередніх кінофільми Валерія Шалиги…

Художній фільм «Відлуння» - військово-історична драма. Стрічка розповідає про події перших місяців окупації у Вінниці та масове знищення єврейського населення 19 вересня 1941 року. Це був один з наймасштабніших розстрілів євреїв на окупованій гітлерівськими військами території України.  В стрічці події розгортаються в липні 1941 року у Вінниці, яка вже окупована нацистами. У фільмі використані спогади з книги В. Куликова «Окупація Вінниці».

Фото: В.Шалига

У картині показана доля молодого подружжя Хави і Абрама, а також лікаря Куликова, який намагається врятувати поранених військовополонених. Після загибелі однієї з єврейських сімей залишається маленький хлопчик Сьома, якого переховує у себе на горищі українка Маруся.  Але про це дізнаються поліцаї. І 19 вересня, у день, коли євреїв масово вивозили на розстріл, Маруся з хлопчиком намагається втекти з міста.

Прем'єру фільму планували на жовтень минулого року, але через суттєве погіршення епідситуації вона не відбулася. Тож 13 жовтня 2021 року стрічку вперше презентували у Вінниці, а вже потім представлятимуть в інших містах.

Олеся Рудницька

14 жовтня, 2021