У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)

У Вінниці 30 серпня в галереї «Арт Шик» відбулось відкриття двотижневої виставки вінницького художника Тараса Паращука. У своєму молодому віці митець вже здобув славу досвідченого художника, та з шести років Тарас розпочав навчання у центрі «Барви України» і по сей день не випускає пензля з рук. Головною метою дійства стало проведення благодійного аукціону, на якому гості змагались за право придбати одну з трьох картин Паращука. На них зображено три пори року, зима, літо, та весна утілена в цвітінні квітів. Ніби три стани людської душі, які переживає кожна людина в кожному з моментів свого життя.

У Вінниці 30 серпня в галереї «Арт Шик» відбулось відкриття двотижневої виставки вінницького художника Тараса Паращука. У своєму молодому віці митець вже здобув славу досвідченого художника. З шести років Тарас розпочав навчання у центрі «Барви України» і понині не випускає пензля з рук. Головною метою заходу стало проведення благодійного аукціону, на якому гості змагались за право придбати одну з трьох картин Паращука. На них зображено три пори року: зима, літо, а весна утілена в цвітінні квітів. Ніби три стани людської душі, які переживає кожна людина на різних етапах свого життя.

Як розповіла одна з організаторів виставки, голова ГО «Дієві жінки Вінниччини» та депутатка міської ради Алла Власюк:

Сьогодні ми присутні на відкритті виставки дуже талановитого молодого художника Тараса, який вже досить давно виставляється у нас на підприємстві, і я знаю, що його роботи є в приватних колекціях на багатьох континентах світу. Але сьогоднішня виставка, яка проходить у Вінниці, має благодійний окрас, тому що коли Тарас прийшов до нас з проханням допомогти у організації, то запропонував провести аукціон задля допомоги діткам хворим на цукровий діабет. Тому колектив промислової групи «ВіОіл», ГО «Дієві жінки Вінниці» разом з Тарасом й організували дане дійство.

Нагадаємо, це не перша допомога «ВіОіл» окремо та за допомогою  ГО «Дієві жінки Вінниці» і ГО «Вінницький бізнесклуб» для дітей хворих на цукровий діабет, які знаходяться під крилом ГО «ДІА діти» та її керівником Олесею Файденко. Даними організаціями вже було подаровано 5 помп та три пристрої для моніторингу цукру в крові, та підтримується збір коштів на ліки для малечі.

Сьогодні у нас є дві дівчинки, яким ми хочемо допомогти пристроями для вимірювання цукру в крові. Малишева Ангеліна 10.06.2007р.н. Навчається в 6 класі, та тільки навчальний рік почався в 2018 році, а в дитини не було ні настрою, ні сил, ще й вагу втратила. Так батьки і дізнались, що дівчинка захворіла на цукровий діабет. Ось уже рік буде, як хворіє та вчиться жити по іншому, важко звикаючи до уколів інсуліну, ще й по 57-разової перевірки на день цукора крові, вже всі пальчики сколола... Мріє користуватись безперервним моніторингом рівня глюкози крові, щоб і пальчики відпочили, і бачити детальніше рівень цукру протягом всього дня. Це життєво важливий діа-пристрій, з яким діабет стає більш контрольованим і компенсованим.

11-річна Анічка дуже активна, позитивна, добра дитина зі своїми мріями,бажаннями. Ось уже 6 років вона має хворобу цукровий діабет. Але з усіх сил і всіма можливими і не можливими способами родина намагається подружитися з цією хворобою. Нажаль, з роками Анічці стає все важче тримати цукри в нормі, так як у неї почався період дорослішання і все важче дається компенсація діабету. Тому їй потрібна інсулінова помпа як житьєвоважливий діа-пристрій, з яким діабет стає більш контрольованим і компенсованим, – додає Алла Власюк.

Як розповів NаПарижі сам художник:

На даній виставці представлено 18 робіт. Усі картини, що висталені на загал малювались близько дев’яти місяців, коли я приїздив з Києва, де працюю, на вихідні у рідну Вінницю. Спочатку була ідея створити якійсь проект, який буде мати чітку тематику, та взаємопов’язану ідею у кожному творі. Спочатку це була кельтська міфологія, далі це переродилось у тему людини та тварини. Чому виставка має назву "Інваріантність" Тому що інваріантність - це ті речі, які з плином часу змінюються в любий момент. Тобто це ті переживання, емоції, які століттями є змінними.

Однак, для аукціону ми з меценатами вибрали три картині, які до виставки не мають жодного відношення. Стартова ціна продажу картини складає 1000 грн, та за часом свого створення вони старші виставкових, та усіх їх поєднує те, що вони писались з натури. «Пейзаж» створювався мною під час прогулянок поблизу ставків та річок близько одного року назхад, картині «Зима» наразі близько пів року та малювалась у моменти мого перебування у рідному селі моєї бабусі. Відносно картини «Маки», то це самий старший з усіх творів, адже був написаний близько 3-4 років назад.

Я злукавлю, якщо скажу, що мені не важко розставатися з моїми роботами, адже кожна картина є частиною моєї душі. Однак мені приємно коли є люди, які бачать у моїх роботах ті емоції, які я відчував під час створення, та здатні розділити зі мною.

Ідея благодійності народилась сама по собі, адже у моїй родині мене змалечку вчили допомагати людям, яким живеться гірше ніж тобі. Я з 2012 року та протягом двох років під час кожної своєї виставки у Вінницькому театрі ім. Садовського залишав по 2-3 роботи, аби їх продали та передали гроші на благочинність. У Києві я брав участь у підтримці воїнів АТО у 2014-2015 роках.

У моїй творчості переважають циклічні етапи створення картин, адже я також навчаюсь та працюю. У моїй творчості були також моменти, коли я працював на замовлення, або малював чисто для себе пейзажі, природу.

Ідея створення даної виставки виникла досить нещодавно, дев’ять місяців тому. І поштовхом до її втілення мабуть стали життєві події, спілкування з моєю родиною, близькими людьми, моїм оточенням.

Сам я народився у Вінниці та з 6 років займаюся живописом, графікою, та багатьма іншими стилями. Однак, на даній виставці ви можете побачити саме олійний живопис. Навчаюсь я не на художника, це більше моє хобі, адже я закінчив Національний авіаційний університет та на далі планую вступати в аспірантуру.

На початку аукціону всі присутні ознайомились з документальним відео від ГО "ДІА Діти" про нелегку долю дитини, хворої на цукровий діабет. Кожна дитина з діабетом щоденно робить по 5-10 ін‘єкцій інсуліну, за місяць це від 1500 до 3000 тисяч уколів! Це маленькі діти, серед яких є віком до року! Не кожен дорослий може витримати таку кількість ін’єкцій! Діа-діти не по-дитячому дорослі, оскільки проходять загартування хворобою і є її заручниками! Але є альтернатива такій великій кількості уколів – це діа-гаджет – інсулінова помпа (штучна підшлункова залоза), яка дозволяє кількома натисками на кнопку вводити необхідну дозу інсуліну.

Проте навіть найпростіша помпа коштує 42000 грн., а щомісячні витрати на обслуговування вартують 3,5–4 тисяч. Для батьків це нереальні кошти. Безперервні моніторинги глюкози в крові позбавлять їх від щоденних багаторазових болючих проколів пальчиків (до 10 разів на добу). Для переважної більшості сімей це є фінансово не доступним, оскільки на місяць необхідно витратити до 4 тисяч грн. на сенсори.

Використання в єдності безперервного моніторингу глюкози та інсулінової помпи дозволяє втримувати рівень показників цукру та результати глікозильованого гемоглобіну в межах показників здорої людини, дозволяє уникнути серйозної інвалідизації дитини через ускладнення діабету!

Не обійшлось на аукціоні і без живої музики

Продали картини за 2500, 4000 та 5000 гривень. Також на аукціоні знаходився спеціальний кошик для зібрання коштів на пристрої для дівчат, у який усі охочі могли докласти хто скільки міг та хотів.

Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбулось урочисте відкриття арт-виставки «інваріантність». Провели благодійний аукціон для допомоги «солодким» дітям (ФОТО)
Ірина Заіковата

1 вересня, 2019