У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)

Понад дві сотні вінничан зібралися опівдні 6 жовтня на майдані Небесної Сотні, аби виказати свою незгоду з підписаною у Мінську «формулою Штайнмаєра». Вінничани зазначали, що це шлях до поразки у війні, зрада тих, хто захищав Україну і тих, хто залишається жити поблизу лінії розмежування, адже сепаратисти відверто заявляють, що зневажають усе українське.

Понад дві сотні вінничан зібралися опівдні 6 жовтня на майдані Небесної Сотні, аби виказати свою незгоду з підписаною у Мінську «формулою Штайнмаєра». Вінничани зазначали, що це шлях до поразки у війні, зрада тих, хто захищав Україну і тих, хто залишається жити поблизу лінії розмежування, адже сепаратисти відверто заявляють, що зневажають усе українське.

Мітинги під схожими гаслами на 6 жовтня анонсували у багатьох містах. Найбільш потужний – у Києві, куди поїхали десятки вінничан. Організатором і модератором вінницького віче стала студентка Вінницького педуніверситету Олена Танадайчук. Про місце і час зборів вінничани переважно дізнавалися через соцмережі.

В чотирьох обласних радах та кількох міських депутати визначились з позицією та прийняли рішення про те, що не підтримують мирний план президента В. Зеленського і «формулу». На Вінниччині лише кілька депутатів звернулися з пропозицією провести сесію, але попередньо ніхто не проводить збір підписів серед колег, аби вона відбулася. Проігнорували політики та обранці також і віче на Майдані.

На площу завітав лише депутат облради від «Свободи» Андрій Вигонюк, який споглядав за акцією. Переважно ж зібралися, як кажуть, ті, кому болить доля держави. І хоча акції «Ні капітуляції» пов’язують з прихильниками п’ятого президента Петра Порошенка, принаймні на мітинг прийшли як ті, хто його раніше підтримував, так і «хронічні» критики. Вінничан – від школярів до пенсіонерів - об’єднало інше – відчуття того, що можуть залишитися без країни.

Про те, що формула, авторство якої приписують президенту Німеччини і колишньому главі МЗС, призведе до здачі інтересів українців, говорити майже всі, хто підходив до мікрофону – атовці, волонтери і звичайні вінничани.

Також вони згадали про те, як себе відчувають патріоти, які змушені залишатися у «сірій» зоні після відведення українських військ, адже сепаратисти вважають підписання формули своєю перемогою….    

«Багато людей мали надію, що буде вільна, сильна та незалежна Україна, що наша армія їх захищає, - наголошує Олена Танадайчук. - Люди почали знову жити не в страху. А тепер їм кажуть, що армія має їх залишити. Так от, не тільки там бояться. Тепер з острахом будуть жити і в інших регіонах.

В репортажі від 22 березня вересня щодо ремонту мосту в Станиці-Луганській журналістка брала інтерв’ю в бойовиків. І вони сказати, що чекають своєї перемоги. Ви чуєте, люди! Вони чекають не миру, а нашої поразки.

Один з бойовиків звернувся до журналістки російською: «А Вам не страшно?». Вона відповіла: «Ні, ми на своїй землі». А той відповів: «Нет, это мы на своей, а вы присягнули этому украинскому флагу»…  Вони не хочуть ніякого миру, вони нас вбивали і вбиватимуть. В нас щодня загиблі на Сході. І якщо відійдуть війська, їх буде більше».  

Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці віче «Ні капітуляції» проігнорували політики: чому вінничанам не згодні з «формулою Штайнмаєра» (ФОТО, ВІДЕО)
Олег Верлан

6 жовтня, 2019