У Вінниці ветерани АТО посперечались із головою ОДА: натякали, що Зеленський "здійснив злочин" (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці ветерани АТО посперечались із головою ОДА: натякали, що Зеленський "здійснив злочин" (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні у Вінниці під стіни ОДА вийшло кілька десятків ветеранів АТО/ООС, волонтерів та громадських активістів на анонсовану напередодні "акцію запитання". Нагадаємо, одним з ініціаторів пікету був учасник бойових дій, нинішній начальник управління у справах ветеранів департаменту соціальної політики Вінницької ОДА Андрій Грачов.

Сьогодні, 22 липня, у Вінниці під стіни ОДА вийшло кілька десятків ветеранів АТО/ООС, волонтерів та громадських активістів на анонсовану напередодні "акцію запитання". Щоправда, проходила акція швидше не під ОДА, а під кінотеатром та експоцентром ТПП - навпроти адмінбудівлі. Але то - дрібниці... Нагадаємо, одним з ініціаторів пікету був учасник бойових дій, нинішній начальник управління у справах ветеранів департаменту соціальної політики Вінницької ОДА Андрій Грачов.

За його словами, до чинної влади, яку в області уособлює голова ОДА Сергій Борзов, АТОвці хотіли донести, що в діях, а точніше бездіяльності президента, вбачаються ознаки злочину. Адже верховний головнокомандувач не зумів організувати евакуацію із "сірою зони" пораненого воїна, який чотири дні помирав мученицькою смертю. При цьому президент наголошував: ситуація у нього "під контролем".   

"Президент є верховним головнокомандувачем ЗСУ. Хлопець, який загинув, був підлеглим президента. Моя особиста думка, як державного службовця, що це - кримінальний злочин, який підпадає під статтю "службова недбалість, яка призвела до смерті". У нас, на відміну від інших областей, є дуже класний дорадчий орган - координаційна рада ветеранів при ОДА. Ми прийшли сюди без заготовлених паперів, але маємо вирішити: ми готуємо звернення, щоб цей злочин був розслідуваний відповідно до всіх вимог чинного законодавства. Адже маємо багато прикладів, коли вже більше 200 днів люди сидять за гратами без реальних причин. Тут ми маємо конкретний факт: головнокомандувач знав про ситуацію і офіційно написав, що ситуація в нього на особистому контролі...", - сказав А.Грачов.

Рецепт дій, за словами АТОвця, мав бути простим: зібрати місію ОБСЄ і негайно зайти з білими прапорами в "сіру зону" та забрати хлопця. Дивує ветеранів й те, що досі не було озвучено ім'я загиблого воїна та не представлено його й інших полеглих у тому бою бійців до нагород.     

До пікетувальників майже одразу вийшов голова ОДА Сергій Борзов. Він вислухав запитання А.Грачова і перейшов у "наступ":

"В Україні йде війна, на жаль, гинуть хлопці. Ми вшануємо їх пам'ять, - сказав С.Борзов. - Але перед нами стоїть цілий начальник управління, який займається АТОвцями в ОДА. Так от: ми були в Гайсині і в дев'ятиповерховому будинку АТОвці ходять на костилях, падають, бо нема ліфтів 13 років. Хоч одна доповідна від Вас була? Ви отримуєте за це гроші. А я займаюся ліфтами... Я Вам даю доручення в триденний термін розібратися з цією ситуацією і виконуйте свою роботу. А військові будуть виконувати свою роботу і відповідати за дії військових має Генеральний штаб".

"Інколи краще не говорити, щоб не показатись дурним, ніж заговорити і підтвердити останнє.., - "парирував" А.Грачів. - Армія - це окрема структура. Ви даєте мені доручення, щоб я порушив свої функціональні обов'язки і втрутився в армійську структуру. На підставі чого? При чому соціальний захист до міністерства оборони?".     

У своєму "стилі" дискутував із губернатором лідер Нацкорпусу Вінниччини Ігор Княжанський. Щодо Гайсина, він сказав, що сам туди навідається і хтось із чиновників "залишиться без голови", а Сергія Борзова звинуватив у тому, що він "віртуозно з'їжджає":

"Ми хочемо, щоб президент знав, що наше терпіння добігло кінця. Людину покинули, як собаку. Ніхто не шевельнув пальцем, ніхто не підтягнув ні танків, ні артилерії, ніхто не намагався організувати операцію зі спасіння".

Детальніше дискусію ветеранів із головою ОДА можна побачити на відео:

Зрештою, коментувати чи оцінювати дії президента та командування ЗСУ Сергій Борзов не став. Але одне з прохань АТОвців виконав уже за лічені хвилини після акції: оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі інформацію про загиблого військового.

 

Новини Вінниці / У Вінниці ветерани АТО посперечались із головою ОДА: натякали, що Зеленський "здійснив злочин" (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці ветерани АТО посперечались із головою ОДА: натякали, що Зеленський "здійснив злочин" (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці ветерани АТО посперечались із головою ОДА: натякали, що Зеленський "здійснив злочин" (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці ветерани АТО посперечались із головою ОДА: натякали, що Зеленський "здійснив злочин" (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці ветерани АТО посперечались із головою ОДА: натякали, що Зеленський "здійснив злочин" (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці ветерани АТО посперечались із головою ОДА: натякали, що Зеленський "здійснив злочин" (ФОТО, ВІДЕО)