У Вінниці в Подільському зоопарку поселили п’ятірку африканських черепах

Новини Вінниці / У Вінниці в Подільському зоопарку поселили п’ятірку африканських черепах

Колекція «мешканців» Подільського зоопарку поповнили рідкісні «сухопутні» спороносні черепи. До Вінниці їх привезли з Беніну, що на заході Африки. Оскільки рептиліям лише рік, у відвідувачів зоопарку є можливість довго спостерігати за їх дорослішанням, адже живуть вони до 150 років.

Колекція «мешканців» Подільського зоопарку поповнили рідкісні «сухопутні» шпороносні черепи. До Вінниці їх привезли з Беніну, що на заході Африки. Оскільки рептиліям лише рік, у відвідувачів зоопарку є можливість довго спостерігати за їх дорослішанням, адже живуть вони до 150 років.

Як зазначають на сторінці закладу, за своїми розмірами сухопутні шпороносні черепахи — треті в світі та найбільші в Африці. Довжина їхнього панцира може сягати понад 70 см.

За словами директора Подільського зоопарку Євгена Ткачика, переліт і адаптацію до нових кліматичних умов усі п’ять тварин перенесли «на відмінно». Нині вони перебувають на карантині і під посиленим наглядом. Працівники зоопарку проводять поглиблене вивчення поведінки черепах, особливостей їхнього харчування та інших життєвих потреб.

У перші дні перебування у Подільському зоопарку шпороносні черепахи звикали до нових умов утримання. Тепер вже спокійно переміщуються тимчасовим вольєром та вживають їжу. Годують черепах двічі на день овочами і фруктами.

Африканські черепахи теплолюбиві. Тож, підлога у вольєрі, де їх утримуватимуть, буде завжди тепла, а інфрачервоне світло, необхідне для їхньої життєдіяльності, випромінюватимуть спеціальні лампи.

«Подільський зоопарк вже замовив спеціальні інфрачервоні лампи, - зазначив Є.Ткачик. - Будемо утримувати черепах у теплому вольєрі з електрокилимом, який тримає температуру на рівні 30 градусів тепла. Обігрів решти підлоги вольєру — не нижче 10 градусів тепла. Тварини самі обиратимуть, де їм перебувати».

В теплу пору року шпороносні черепахи перебуватимуть у відкритому вольєрі. Для того, аби вони відчували себе комфортно за будь-якої погоди і пори доби, вхід у зимівник, де постійно грітимуть лампи, буде завжди відчинений.

Попри досить маленький розмір черепах, вага кожної з них наразі становить 750 г, діаметр панцира - 11 см.

«Ми їх придбали у річному віці, щоби наші відвідувачі могли спостерігати за їх розвитком, - зауважив директор зоопарку. - Адміністрація Подільського зоопарку зобов’язується щороку 1 травня проводити заміри розмірів та ваги наших шпороносних черепах. Ці дані ми обов’язково будемо висвітлювати».

Олеся Рудницька

3 лютого, 2021