У Вінниці, в державному університеті, зберігають унікальні ляльки-мотанки

Новини Вінниці / У Вінниці, в державному університеті, зберігають унікальні ляльки-мотанки

Вінницька майстриня Тетяна Пірус поділилась світлинами оригінальних ляльок мотанок. Унікальність деяких з представлених на фото екземплярів полягає в тому, що лялькам намалювали очі, ніч. губи - тобтоо вони мають риси обличчя. Майстриня зазначає, що такі ляльки характерні саме для Поділля.

Вінницька майстриня Тетяна Пірус поділилась світлинами оригінальних ляльок мотанок. Унікальність деяких з представлених на фото екземплярів полягає в тому, що лялькам намалювали очі, ніс, губи. Тобто вони мають риси обличчя. Майстриня зазначає, що такі ляльки характерні саме для Поділля.

«Із фондової колекції Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського: традиційні народні ляльки Поділля», - йдеться в дописі майстрині.

Зазначимо, що традиційна лялька-мотанка не має обличчя. Наші предки вважали, якщо надати обличчю ляльки людських рис, у неї може вселитися лиха душа. Замість людських рис у неї на обличчі робили хрест – символ Сонця, життя і нових починань, який ототожнюється з тією самою людиною, гармонією її фізичного і духовного світів.

Тетяна Пірус є членом Національної Спілки майстрів народного мистецтва України (2009). Закінчила історичний факультет та спец-факультет психології Вінницького державного педагогічного інституту, аспірантуру Науково-дослідного інституту педагогіки.