У Вінниці узгодили питання відбудови залізниці у Молдові до порту Рені

Новини Вінниці / У Вінниці узгодили питання відбудови залізниці у Молдові до порту Рені

У Вінниці 31 травня підписано меморандум щодо співпраці у відбудові залізничної гілки у Молдові, яка поєднає існуючі «лінії» з портом Рені на Одещині.

Мова йде про залізничний коридор Валчінет — Окніца — Бельци — Унгень — Кишинів — Каїнари. Його довжина — 400 кілометрів. Завершити проєкт планується наприкінці 2024 року. Звідти є гілка до Рені Одеської області.

Про це повідомляє Міністерство відновлення.

Меморандум підписали голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко, член правління АТ «Укрзалізниця» Роман Черницький та гендиректор ДП «Залізниця Молдови» Олег Тофілат.

«Відновлення цієї дільниці – важливий крок для підсилення залізничної логістики на дунайському напрямку. Експортери отримають зручний транспортний коридор, пов’язаний зокрема, з портом «Рені». Це один з важливих елементів розвитку експортної логістики у Бессарабії», — підкреслив віце-прем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков. 

Для Молдови відновлення залізниці коштом українського бюджету має виключно позитивний харакктер.

«Чим краща інфраструктура і сполучення – тим більш конкурентоспроможними стають економіки наших держав. Завдяки відновленню інфраструктури буде збільшено пропускну спроможність дільниці, прискорено швидкість руху поїздів на ній та покращено якість вантажних перевезень. Крім цього, реалізація проєкту дасть можливість зміцнити позиції наших країн у світовій економіці», - зазначив Олег Тофілат.

Для Вінниччині проєкт цікавий тим, що наразі місцеві аграрії шукають нові шляхи збуту продукції, адже експорт через чорноморські порти обмежений.

«Наша область посідає перше місце в Україні за коефіцієнтом транзитивності території та розгалуженості мережі залізничних колій. – зазначив Сергій Борзов. – Втілення проєкту – це також можливість розвитку для наших сільськогосподарських товаровиробників».