У Вінниці у День пам’яті та примирення без «масовки» поклали квіти до Меморіалу Слави

Новини Вінниці / У Вінниці у День пам’яті та примирення без «масовки» поклали квіти до Меморіалу Слави

Ранком 8 травня у Вінниці до Меморіалу загиблим під час Другої світової війни поклали квіти. На відміну від минулих років захід пройшов без звичної помпезності, адже через карантинні заходи не варто всім одночасно збиратися. Проте пам'ять про земляків, які захищали рідні оселі та померли у тій війні, жива. І справа кожного пом’янути героїв у той спосіб, який він вважає за потрібним.

Ранком 8 травня у Вінниці до Меморіалу загиблим під час Другої світової війни поклали квіти. На відміну від минулих років захід пройшов без звичної помпезності, адже через карантинні заходи не варто всім одночасно збиратися. Проте пам'ять про земляків, які захищали рідні оселі та померли у тій війні, жива. І справа кожного пом’янути героїв у той спосіб, який він вважає за потрібне.

За традицією вінничани йдуть з квітами до Меморіалу Слави на Європейській площі на День пам’яті та примирення (8 травня) і День Перемоги над нацизмом (9 травня). Сьогодні біля вічного вогню поклали квіти очільники області та міста.

Представники виконавчих органів міської ради привітали визволителів з пам’ятно датою та передали грамоти і грошові премії. Але не так, як завжди. Ветеранів не збирали на урочистості, адже це люди, які найбільш вразливі до інфікування через дуже поважний вік. У мерії потурбувалися про різноманітні онлайн-заходи.  

У КП «Центр історії Вінниці» о 18.00 запрошують у День пам’яті та примирення дистанційно відвідати Меморіал-поховання страчених військовополонених у 1941-43 рр. та поспілкуватись про окупаційну Вінницю на сторінці закладу.

Учні Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька» планують зробити літературно-музичний онлайн-флешмоб «Славним прадідам великим – правнуки достойні» та провести онлайн конкурс дитячого малюнку «Ніколи знову». Схожі заход проводять у кількох вінницьких бібліотеках. Міський палац мистецтв проводить літературно-музичний онлайн флешмоб «І пам’ять вічно жива» – презентація творчості вихованців гуртків закладів.

На сторінці Вінницької дитячої музичної школи №2 розпочалась онлайн виставка творчих робіт учнів, а о 20:00 заклад запланував провести онлайн-акцію «Перша хвилина миру» – учні та викладачі запалять свічку пам’яті. Вінницька дитяча школа мистецтв запланувала онлайн-виставку творчих робіт учнів відділення образотворчого мистецтва «Велика Перемога. Висвітлення хроніки відзначення Дня пам’яті та примирення минулих років можна буде побачити 8 травня за посиланням. А Міський клуб працює над онлайн-проектом «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» за участю вихованців закладу – публікація відеороликів з виконанням пісень та віршованих привітань за участю вихованців вокальної студії «Дебют» та театру пісні «Орфей». 

Мабуть, якщо казати про пам’ять та примирення, то такий формат більш логічний, ніж «масовка» на яку збирають до тисячі людей під час урочистостей.