У Вінниці суд залишив під арештом яхту через справу про держзраду

Новини Вінниці / У Вінниці суд залишив під арештом яхту через справу про держзраду

Сьогодні, 26 квітня, Вінницький апеляційний суд залишив без змін ухвалу міського суду про накладення арешту на речовий доказ – яхту «SAINT NICHOLAS». Її власник – панамська судноплавна компанія. Фактично ж судно належить киянці, а користується ним житель Миколаєва.

Як повідомляє пресслужба Вінницького апеляційного суду, за даними слідства, яхта була засобом (знаряддям) скоєння злочину, передбаченого статтею 332-1 Кримінального кодексу України.

У межах кримінального провадження, відкритого ще 2014-го року, досліджують обставини порушення невстановленими особами з числа членів екіпажу судна порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави за попередньою змовою між собою.

Заходження ж суден під іноземним прапором до закритих портів на території АР Крим та Севастополя Україна розглядає як порушення норм міжнародного права. Також такі дії підривають суверенітет нашої держави та тягнуть за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

Тож у цьому кримінальному провадженні йдеться також про державну зраду та фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Як встановило слідство, влітку 2020 року «SAINT NICHOLAS» заходив до Криму з вимкненою системою стеження, що є порушенням вимог безпеки мореплавства.    

До речі, Чорноморська інформаційна система для інспектування порту перебуває в Москві. До неї внесли низку змін стосовно проходження суднами-порушниками «порт-стейт-контролю» на тимчасово окупованій території України – в закритих кримських портах. Інакше кажучи,  фактично сфальсифікували дані про перебування суден на тимчасово окупованій території Кримського півострова.

Цікаво, що й офіційний сайт, який містить, зокрема, акти перевірок суден, розробляє та адмініструє також країна-агресор.

Макс Мельник

26 квітня, 2022