У Вінниці суд взяв під варту трьох жінок, які підозрюються у державній зраді

Новини Вінниці / У Вінниці суд взяв під варту трьох жінок, які підозрюються у державній зраді

У Вінницькому міському суді відбулись судові засідання, під час яких було розглянуто клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для жінок, які підозрюються у скоєнні дежрзради. Їх взято під варту.

Про це повідомляє Вінницький міський суд.

Всі жінки є фігурантками кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 111 КК України (Державна зрада: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану). У разі якщо вину буде доведено, їм загрожує до 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

«З матеріалів клопотання стало відомо, що на території Донецької області функціонує інформаторська мережа, яка організована та створена заступником начальника т.зв. «Горлівського МГБ ДНР» громадянкою України, яка приймає активну участь у бойових діях на боці країни-агресора та здійснює збір інформації розвідувального характеру, з метою подальшого використання в інтересах проведення розвідувально-підривної діяльності проти України», - йдеться у повідомленні пресслужби суду.

Зокрема, до цієї мережі інформаторів «кегебістка» залучила чоловіка та інших невстановлених на даний час осіб. Так, чоловік будучи уродженцем м. Дзержинськ (на даний час Торецьк) Донецької області, підтримуючи родинні та дружні зв’язки із містянами, безпосередньо залучив до збору та передачі інформації ряд осіб, зокрема і свою 18-річну племінницю та ще двох жінок.

Так, підозрювані, проживаючи у Торецьку Донецької області, поруч з яким ведуться бойові дії країною-агресором, «діючи умисно, в інтересах РФ та її представників», надали згоду на співпрацю з представниками Росії. Через мобільні додатки Telegram, надіслали користувачу облікового запису «Донбасс-Фронт» голосове повідомлення, у якому надавали відомості щодо розташування та переміщення особового складу і техніки ЗСУ у Торецьку.

В подальшому, підозрювані, за допомогою додатку передавали зазначену інформацію невстановленій особі з числа представників ЗС РФ для коригування та нанесення вогневого ураження підрозділів Збройних сил України.

При обранні запобіжного заходу слідчими суддями було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювані можуть здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.

За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Наразі тривають слідчі дії.

Макс Мельник

10 грудня, 2022