У Вінниці суд вирішив взяти під варту директора охоронної фірми, якого підозрюють у заподіянні 2,5-мільйонній шкоді комунальникам

Новини Вінниці / У Вінниці суд вирішив взяти під варту директора охоронної фірми, якого підозрюють у заподіянні 2,5-мільйонній шкоді комунальникам

Тримання під вартою із визначенням майже двох з половиною мільйонів гривень застави замість домашнього арешту. Такий запобіжний захід застосовано щодо директора ТОВ «Охоронна фірма «Джем-Спорт», якого підозрюють у заволодінні коштами КП «Вінницька транспортна компанія». Рішення про це ухвалив сьогодні Вінницький апеляційний суд.

Як повідомляє пресслужба ВАС, водночас скасовано ухвалу слідчого судді міського суду та задоволено апеляційну скаргу прокурора.

Сторона обвинувачення вважала доцільним узяти підозрюваного під варту, бо, на її думку, директор охоронної фірми може переховуватися від слідства й суду, незаконно впливати на свідків та знищити докази.

Адвокатка підозрюваного зі свого боку переконувала суд, що ризики ґрунтуються на припущеннях. Тому ухвалу слідчого судді суду першої інстанції про домашній арешт у певну пору доби просила залишити в силі.  

Як повідомила суддя-доповідачка Ірина Ковальська, 52-літньому чоловіку інкримінують, зокрема, зловживання службовим становищем. Нині слідство перевіряє, чи заподіяв він КП «Вінницька транспортна компанія», якій надавали охоронні послуги, майже два з половиною мільйони гривень шкоди. Ці кошти Б., імовірно, обернув на свою користь.

Його підозрюють у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення, за яке передбачено покарання до дванадцяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Зазначимо, вінничанинові 18 квітня 2023 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Йому світить до 12 років позбавлення волі. Під час проведеного досудового розслідування встановлено, що внаслідок вчинення кримінального правопорушення він завдав шкоди КП «Вінницька транспортна компанія» в загальній сумі 2 457 420,16 гривень. Директор запевняє, що  підозра не обгрунтована, ризики не доведені. 

Так, у 2021-му охоронна фірма виграла оголошений транспортниками тендер. Відповідно до тендерної документації та калькуляції охороняти КП мало б близько 61 працівників, однак фактично були 6-7 охоронців. Директор фірми зазначав 70 охоронців. У той же час за весь період з 2017 по 2023 рік він прийняв на роботу 15 охоронників. І податки платились лише за них.