У Вінниці суд виніс вирок водійці, яка п’яною на тротуарі збила хлопчика

Новини Вінниці / У Вінниці суд виніс вирок водійці, яка п’яною на тротуарі збила хлопчика

У Вінницькому міському суді проголосили вирок жінці по одному з найбільш резонансних ДТП 2021 року. Вінничанку, яка у нетверезому стані на тротуарі вулиці Івана Богуна збила 13-річного школяра, засуджено на 5 років ув’язнення. Також вона має виплатити 0,5 млн грн.

Нагадаємо, ДТП сталась близько 10-ої години 24 травня минулого року. 43-річна кермувальниця проїхала проїжджу частину вулиці І. Богуна, врізалася у паркан на протилежному боці дороги, а потім збила хлопця, вдаривши його ззаду. Дитина навіть не бачила автівки, адже рухалася попереду у попутному напрямку.

Як повідомляє пресслужба Вінницького міського суду, жінку визнано винною за ч. 2 ст. 286-1 КК України.

У матеріалах справи вказується, що водійка не врахувала дорожню обстановку, а саме наявність спуску та заокруглення проїзної частини, внаслідок чого виїхала на зустрічний тротуар, де допустила наїзд на малолітнього пішохода, який рухався цим тротуаром по ходу руху автомобіля. Після того, ще відбувся наїзд на паркани домоволодінь.

Внаслідок ДТП дитину з отриманими тілесними ушкодженнями було госпіталізовано до Вінницької обласної дитячої лікарні, де юний пацієнт тривалий час лікувався.

«В судовому засіданні обвинувачена повідомила суду, що не може надати показання з приводу обставин, які передували даній події, а також самої ДТП, оскільки внаслідок пережитого психологічного стресу нічого не пам’ятає. Проте розкаюється у вчиненому і просить вибачення у потерпілого та його батьків. Визнає заявлену до відшкодування суму матеріальної шкоди. Заявлену суму моральної шкоди вважає не підйомною для себе», - йдеться у повідомленні суду.

Проте кадри з місця подій свідчать про інше – жінка перебувала у дуже «хворобливому стані» через кількість випитого алкоголю.

Хлопчика теж допитували у судовому засіданні. Він розповів, що до ДТП мріяв стати спортсменом. Однак, через отримані травми має тепер інвалідність та навчається за індивідуальним графіком. Вибачити обвинувачену не може, оскільки через її дії більше ніколи не зможе професійно займатись улюбленим видом спорту - баскетболом.

За результатами повного та всебічного судового розгляду, суд визнав винною жінку у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження) КК України та призначив їй покарання у виді 5 років позбавлення волі та додаткове покарання у виді позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 8 років, а також, стягнув із неї матеріальну шкоду у розмірі 500 000 гривень.

Вирок вінничанці відносно м’який. Покарання за цією статтею передбачає до восьми років  позбавлення волі.

Макс Мельник

7 грудня, 2022