У Вінниці створюють умови для запровадження нового виду громадського транспорту: перші катери майже зроблені

Новини Вінниці / У Вінниці створюють умови для запровадження нового виду громадського транспорту: перші катери майже зроблені

У Вінниці планують виготовляти «річкові трамваї» на електричній тязі. Катери будуть використовувати не лише для туристичних прогулянок річкою Південний Буг, але й як засіб для транспортного сполучення. Влада міста підтримує ідею створення річкового громадського транспорту.

У Вінниці планують виготовляти «річкові трамваї» на електричній тязі. Катери будуть використовувати не лише для туристичних прогулянок річкою Південний Буг, але й як засіб для транспортного сполучення. Влада міста підтримує ідею створення річкового громадського транспорту, але на засадах спільного фінансування проєкту.

Конструктори вінницького заводу «Аналог» розробили проєкт човна на 70 місць. Інженери вирішили використовувати для катерів електродвигуни, які не забруднюють довкілля.   

Пропозицію у вигляді інвестиційного проєкту винесли на розгляд Вінницької міськради, яка прийняла рішення реалізувати його на умовах державно-приватного партнерства.

На підприємстві вже майже збудовано кілька катерів - змонтовано корпуси. Для того, аби перейти до наступного етапу реалізацію задуманого, потрібно вирішити ряд питань.

«Для завершального етапу складання річкових плавзасобів потрібна база. Річ у тім, що заключний етап виробничого процесу має відбуватись у максимальній близькості до води, тобто на прибережній смузі річки. Такою базою може стати єдиний майновий комплекс майбутньої водної станції. Там буде центр стоянки суден та їх обслуговування», - розповідає представник заводу «Аналог», пише «Голос України».

Експлуатація бази може бути як за приватні кошти, так і спільно з органами місцевого самоврядування. Та на підприємстві пояснюють, що співробітництво з мерією дасть можливість розширити виробництво.

«Якщо зуміємо створити потрібну базу і налагодити виробництво малотоннажних річкових плавзасобів, то з’являться нові робочі місця. До речі, попит на річкові катери, тим паче на електродвигунах, є і в інших містах. Фахівці нашого підприємства вивчали цю проблему. Знаємо міста, де хотіли б придбати річковий транспорт», - пояснює представник «Аналогу».

 

У міській раді запеняють, що ідею підтримують. 

«Можливості Південного Бугу розглядаємо не тільки як місце для відпочинку, рекреації, а й як потенційну складову загальноміської транспортної мережі, тобто для перевезення пасажирів. Разом з очільником міста Сергієм Моргуновим побували на підприємстві, бачили напрацювання у виготовленні річкового транспорту. Сергій Моргунов повідомив заводчанам, що підтримуватиме таку ініціативу», - зазначає заступник міського голови Вінниці Сергій Матусяк.

Проєкт запровадження річкового транспорту у Вінниці планують оприлюднили в першій половині нинішнього року.