У Вінниці створюють мурал до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

Новини Вінниці / У Вінниці створюють мурал до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

У Вінниці з’являється новий стінопис – зображення видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта та педагога Григорія Сковороди. Мурал прикрашає будинок на вулиці, яка віднедавна носить ім’я мислителя. Ініціатива створення муралу належить Культурній асоціації «Новий Акрополь».

Про це повідомляє Вінницька міськрада.

«Розпошир удаль зір свій…», – звертається до нащадків із глибин віків Григорій Савич. Саме цей рядок із 22-ої пісні «Саду божественних пісень» мислителя розмістили на муралі. Його ескіз розробила Катерина Бонецька – ілюстраторка та графічна дизайнерка, родом із Вінниці, яка нині проживає в Австралії. Український Сократ, за задумом авторки, постає на тлі концентричних сонячних кіл у медитативній позі зі спокійним та натхненним обличчям, а над ним летять у небо лелеки. Кожна деталь має символічне значення, кажуть ініціатори проєкту.

«Символ кола займає у творчості Сковороди особливе місце. Це стародавній символ вічної мудрості, вічної філософії. Ця мудрість є початок і кінець, мета всього, - розповідає волонтерка Культурної асоціації «Новий Акрополь» Юлія Каменщикова. – А лелеки – це саме ті птахи, які підіймають наш погляд і кличуть нашу душу. Вони уособлюють рідну домівку і продовження роду, піклування один про одного. У своєму філософському трактаті «Кільце» Сковорода порівнює людину, в душі якої пробуджується світло Істини із сонцем на світанку, із лелекою, який будує храм на твердині Істини, що здіймається над бурхливим морем життєвої метушні».

3 грудня цього року виповнюється 300 років від дня народження Григорія Савича. Ідея створити мурал у Вінниці до цієї дати з’явилася ще у квітні, а після знищення росіянами Музею Сковороди на Харківщині її натхненники ще дужче упевнилися у важливості реалізації свого задуму.

Далі, за словами Юлії Каменщикової, були консультації із департаментами культури й архітектури та містобудування Вінницької міської ради щодо локації майбутнього муралу та громадські обговорення, котрі засвідчили прихильність мешканців. А ще те, що можна назвати щасливим збігом чи навіть провидінням.

Судіть самі: будинок №21, на якому пишеться мурал, нині знаходиться на вулиці Григорія Сковороди (донедавна Пушкіна). Його обрали для стінопису майже за пів року до чергового етапу перейменування топонімів міста. Тоді ніхто навіть і гадки не мав, за яку назву вулиці проголосують вінничани.

«До речі, раніше на цьому місці міг з’явитися інший мурал, але мешканці були проти – їм не сподобався запропонований ескіз. Цього ж разу все склалося якнайкраще. Людям наша ідея припала до душі і вони активно збирали підписи на її підтримку», - каже пані Юлія.

Показово також, що мурал створюється виключно за донати небайдужих вінничан і друзів міста. Наразі надійшло вже 28 тисяч із необхідних 40 тис. грн. За ці кошти вдалося виконати левову частку робіт. Художник Олександр Никитюк намагається використати по максимуму кожну погожу днину. Працює від ранку і до настання вечора. Зізнається, це далеко не перший стінопис на його рахунку, однак, він виявився надзвичайно особливим.

«Не можна було за один день це зробити, взяти і намалювати. Це був процес, знаєте, як діаманти шліфують, так і ми робили рафінацію образу Сковороди: ми багато читали, слухали, спілкувалися. Це тривало пів року фактично. Спочатку робили багато ескізів, вивчали творчість Григорія Сковороди і відшукували, що є найважливіше. А найважливішого там виявилося дуже багато. Адже він породив свою власну філософію, яка сьогодні найбільше підходить для України. Це фактично є таким фундаментом, на якому стоїть Україна, бо без філософії, без ідеології держава не може існувати, вона розвалюється. Ми бачимо це по сусідах і тих диких речах, які вони творять», - наголошує Олександр Никитюк.

Художник пише мурал спеціальними акриловими фарбами, згодом для більшого захисту його покриє шаром лаку. Масштаби художнього полотна вражають – майже 105 квадратних метрів. Але навряд-чи існує мірило, яким можна масштабувати велич постаті Григорія Савича.

 «Я долучився до виконання муралу, бо наша Перемога це не тільки армія, але й дуже важливий і той фундамент, на якому базується Україна, наша філософія, ідеологія, ментальність і цінності», - зазначає живописець.

На завершення проєкту потрібні ще 12 тисяч грн (зробити донат можна за посиланням https://newacropolis.org.ua/donate )

Разом ми сила!

Олеся Рудницька

3 листопада, 2022