У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від раку

Новини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від раку

Онкологічні захворювання давно зайняли одну із лідируючих позицій серед хвороб і причин смертності в усьому світі, і Україна не є винятком. Лікувати рак вкрай важко. Для боротьби із цією недугою, а точніше створення ліків від раку у Вінниці відкривають українсько-корейський науко-дослідний центр. Він діятиме на базі Вінницького національного медичного університету .

Онкологічні захворювання давно зайняли одну із лідируючих позицій серед хвороб і причин смертності в усьому світі, і Україна не є винятком. Лікувати рак вкрай важко. Для боротьби із цією недугою, а точніше створення ліків від раку, у Вінниці відкривають українсько-корейський науко-дослідний центр. Він діятиме на базі Вінницького національного медичного університету .

Сьогодні, 4 березня, підписано меморандум про співпрацю між Корейською біотехнологічною компанією Well Marker Bio Co, Вінницьким медуніверситетом та Подільським регіональним центром онкології.

Створений науково-дослідний центр стане унікальним для України закладом, де буде організований повний цикл досліджень, що має на меті створеня нових молекул майбутніх ліків для лікування раку. Сторони домовилися про довгострокову співпрацю та спільні дослідження задля покращення здоров’я людей та доступу до сучасного медичного обслуговування  в Україні, Республіці Кореї та світі.

«Такі проекти реалізують в Європі, Азії, у всіх європейських країнах. Наш заклад вівідали представники Кореї, які ознайомлювалися з нашим університетом і лабораторіями і підбирали місце, де буде розгорнутий науково-дослідний центр. Ми надамо під цей центр наші навчальні площі, які практично вже готові. Можливості наших лабораторій, які мабють міжнародні сертифікати. Зараз займається підбором кадрів, які будуть працювати у цьому центрі. Ми розуміємо, що така робота може слугувати проривом, як у науково-дослідній діяльності, так і дослідженні і пошуку лікарських препаратів для лікування онкозахворювань.

Робота з компанією Well Marker Bio Co, яка має потужний потенціал, дасть можливість підняти рівень наукових досліджень у досягнені кінцевого результату, вийти на препарати, які допоможуть в майбутньому людству. Думаю, що центр дозволить зробити нам прорив у таких напрямках, як онкологія, імунологія, цитологія, гістологія тощо. І у мене не має сумніву, що ця величезна робота яка буде проводитися не один рік, стане успішною», - зазначив ректор університету Василь Мороз.

Досліди будуть відбуватися у створеному центрі ВМНУ, Подільський регіональний центр онкології, де в рік лікується більше 10 тисяч онкопацієнтів, надаватиме біологічні матеріали хворих на різні види онколокалізацій та інформацію про хворих. Далі доклінічні дослідження будуть відбуватися на лабораторних тваринах на основі допоміжних науково-дослідних технологій корейської компанії.

За словами головного лікаря ПРЦО Володимира Шамрая, вінницький онкоцетр, якому цьогоріч виповнюється 74 роки, вперше братиме участь у подібних доклінічних дослідженнях. 

«Більше 10 років в нашому закладі проводяться клінічні дослідження , які надають змогу забезпечити онкологічних хворих наших сучасними хіміопрепаратами. Тобто раніше ми брали участь вже на 1-3 стадіях клінічних досліджень, препарати компаній, які вже пройшли до клінічні експерименти випробували на пацієнтах, звичайно за їх згодою. А цей проект реалізується на етапі доклінічних досліджень з використанням лабораторних тварин. Для колективу нашого мед закладу, який є оним із провідних лікувальних закладів в Україні, важливо долучитися до цієї великої справи. Враховуючи потенціал медуніверситету, корейських інвесторів і бажання наших лікарів ПРЦО,я впевнений в тому що ми досягнемо успіху», - каже  Володимир Шамрай.

За його словами це важливий проект не лише для України.

«На сьогодні в нашій державі перебуває в канцер-реєстрі більше одного мільйона хворих на рак. Майже 80 тисяч помирає щороку  від онкохвороб. Більшість - це люди працездатного віку. Тому без перебільшення можна сказати, що проблема ранньої діагностики лікування онкохворювань в нашій державі – це проблема національної безпеки. У Вінницькій області щороку діагностуємо майже 6 тисяч нових випадків онкологічних хвороб. На сьогодні смертність від онкохвороб займає стале друге місце після серцево-судинних захворювань в структурі загальної смертності», - уточнив Володимир Шамрай.

На церемонії підписання меморандуму були представники обласної та міської влади, зокрема голова облдержадміністрації Валерій Коровій та міський голова Вінниці Сергій Моргунов. Приїхав і Посол Кореї в Україні Лі Янг-Гу, адже центр буде створено при підтримці Посольства Кореї в Україні.

«Вважаю, що корейська сторона обрала один з найкращих медичнихуніверситет в країні для співпраці. До того ж,завдяки лідерським заходам, вашим, пан губернатор, і пан мер, ця співпраця буде успішною. І коли я дивлюся на представників корейської делегації, то я також впевнений у тому, що Вінниця знайшла гарний партнерів.Думаю, що Україна  - це країна великих можливостей, але особливо великі можливості є у розвитку медичної галузі і Україна могла би стати медичним хабом для Європи та країн Близького Сходу. І завдяки події, яка відбувається сьогодні  - це однин з кроків до цієї мети», - зазначив Посол Кореї в Україні Лі Янг-Гу.

За словами кординатора проекту Віктора Шафранського, який раніше був в.о міністра МОЗ України, попередно новостворений науково-дослідний центр запрацює не раніше, як через 5-6 місяців. Місце для його створення обирали по всій країні, однак зупинилися на Вінниці.

«Відвідали велику кількість закладів нашої держави і в столиці і в деяких областях і спілкувалися з нашими високопосадовцями, медиками, науковцями. Пропонуючи співпрацю і розказуючи про цей унікальний проект, який можна було би започаткувати у нашій державі. Підкреслюючи, що цей проект не тільки унікальний для нашої держави, він унікальний для Східної Європи і всього пострадянського простору. Нам приємно, що саме на Вінниччині ми зустріли сприяння, бажання і розуміння щодо того, щоб разом розвивати цей унікальний проект. Можу сказати із досвіду, що проекти, які розпочинаються на Вінниччині, вони приречені на успіх», - зазначив Віктор Шафранський.

 

Новини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від ракуНовини Вінниці / У Вінниці створять українсько-корейський науково-дослідний центр в якому шукатимуть ліки від раку
Саша Григоровська

4 березня, 2019