У Вінниці створять два меморіали на честь загиблих у війні

Новини Вінниці / У Вінниці створять два меморіали на честь загиблих у війні

На сьогодні у Вінниці фактично визначились з двома місцями шанування загиблих під час російсько-української війни. Остаточний вигляд меморіальних місць ще не узгоджено. Ба більше, вони навіть на різних етапах проектування, тому і про терміни будівництва у міськраді ще не кажуть.

Внаслідок ракетного удару по Вінниці 14 липня 2022 року загинуло 28 цивільних осіб, понад дві сотні людей дістали поранення. Від російських «Калібрів» зруйновано Будинок офіцерів та суттєво пошкоджено Будинок побуту «Ювілейний». Якщо інші пошкоджені будівлі вже відновили, то ці після війни мають перебудовувати.

Ще у лютому рідні загиблих на площі Перемоги зустрічались з міським головою Сергієм Моргуновим з приводу пам’ятного знаку. Його проект наразі оприлюднено.

«Це перша черга скверу пам’яті. Ще має бути друга черга, але про неї можна буде казати після реконструкції Будинку офіцерів та Будинку побуту. Її створюватимуть разом з фінальним благоустроєм», - пояснив NaПарижі головний архітектор Вінниці Євген Совінський.

Монумент з горлицями – наразі компромісний. Він задовільнив родини загиблих. Хоча, звісно, серед вінничан завжди є багато думок, які протирічать одна другій.

Коли його встановлять? Протягом березня ще мають відбутися обговорення та затвердження. Це стандартна процедура. Остаточних дат не узгоджували, але, ймовірно, у квітні стане відомим алгоритм і термін побудови.

 

Місце пам’яті за загиблими військовими створять на площі Тараса Шевченка. На цьому тижні рідні полеглих захисників обговорювали з представниками місцевої влади деталі. Наразі узгоджено, що поблизу пам’ятних знаків загиблим в АТО/ООС має бути утворена «Алея Слави»…

«Поки ми ще не можемо казати навіть про назву. Є робочі варіанти. Лише за тиждень ми зможемо говорити про те, як комплексно має виглядати це місце. На даний час лише проектуємо», - зазначив Євген Совінський.    

Площу поблизу Свято-Преображенського собору обрано не випадково. Вона затишна, зелена. Більш того, більшість із загиблих вінничан проводжають в останню путь саме у кафедральному храмі поруч.

Нагадаємо, вдова загиблого Марина Багулова збирає історії полеглих захисників, аби написати книгу, і активно приймає участь в обговоренні увічнення пам’яті героїв-вінничан.

Ігор Заіковатий

17 березня, 2023