У Вінниці студенти ВНТУ розпочнуть боротьбу за Президентську стипендію в літературному конкурсі

Новини Вінниці / У Вінниці студенти ВНТУ розпочнуть боротьбу за Президентську стипендію в літературному конкурсі

У ВНТУ завтра проводитимуть відбірковий тур ХІ Міжнародного мовно-літературного конкусру учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

У ВНТУ 5 листопада проводитимуть відбірковий тур ХІ Міжнародного мовно-літературного конкусру учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Конкурс, який було започатковано в 2010 році, проводять у три етапи – на рівні навчального закладу, області чи автономії, а потім і на загальноукраїнському рівні.

Доцентка кафедри мовознавства ВНТУ Людмила Радомська повідомила, що на сьогодні на участь у конкурсі подали заявки та зареєструвались 20 студентів. У нинішньому році учасники працюватимуть дистанційно, але це не вплине на результати. Адже конкурсне завдання одне – це письмова робота-роздум щодо певного етапу життя Тараса Шевченка, чи його твору.

 «Їм імпонує дистанційна форма участі. Звичайно, хотілося б провести конкурс очно, як у попередні роки, але відповідно вимог ми цього зробити не можемо», - зазначила мовознавець.

Людмила Радомська також повідомила, що українська мова та література не є профільним предметом в технічному університеті, та студенти демонструють гарні результати на конкурсі. Двоє кращих зазвичай успішно проходять обласний рівень і виходять у фінал.

Зокрема, в минлому році першокурсниця ВНТУ Світлана Голод здобула Диплом ІІІ ступеня.

Якщо говорити про перемогу, тобто перше місце, яке передбачає ще й виплату Президентської стипендії впродовж року, то в минулому році студенти жодного з вінницьких вищих навчальних закладів  ІІІ-ІV рівня акредитаці її отримати не змогли.

Та вінничани усе ж таки "засвітились" у списку переможців. Кращими стали  - Юлія Ніколіна з  Вінницького технічного коледжу та Ірина Турок з ліцею у місті Гайсин, що на Вінниччині.

Зазначимо, що  розмір стипендії складає:

  • для учнів шкіл – 1420 грн на місяць;
  • для студентів закладів вищої освіти І-ІІ р. а. – 1770 грн на місяць;
  • для студентів закладів вищої освіти ІІІ-ІV р. а., курсантів – 2600 грн на місяць.

 

 

Марина Карабай

4 листопада, 2020