У Вінниці "шукає прихистку" музей старовинних речей (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці "шукає прихистку" музей старовинних речей (ФОТО)

До списку вінницьких музеїв потрапив й музей старовинних речей. Знаходиться даний музей на сміттєсортувальній базі, на якій власне і працює його засновник В’ячеслав Воєводін.

Як і у більшості міст, у Вінниці є не тільки державні чи комунальні, а й незвичні приватні музеї, які створені з колекції містян. Прикладом можна вважати музей старовинних речей. Знаходиться він на приватній сміттєсортувальній базі, на якій власне і працює його засновник В’ячеслав Воєводін.

Як повідомив «Суспільному», пан В’ячеслав, він працює на сміттєсортувальній базі вже понад 20 років. Саме тут, серед речей, що викидають або здають на переробку вінничани, Воєводін знаходить багато цікавого для себе, адже вже 25 років захоплено колекціонує різноманітні предмети старовини.

" Усе почалося 25 років тому зі знайдених у бабусі старої праски та мисок. Потім переросло в справжнє захоплення. Знаходив речі вдома, потім почав скуповувати їх на різних блошиних ринках.

Іноді вдається щось знайти у пунктах прийому металобрухту — часто люди приносять сюди підсклянники, карбівки, деталі швейних машинок. Якісь речі потрапляють на сміттєсортувальну базу.  Це таке в мене хобі, затягло, як у прірву", — говорить В’ячеслав.

Тепер В’ячеслав Воєводін власник великої колекції антикваріату, що не вміщається вже ані вдома, ані в кількох приміщеннях на роботі. Чоловік мріє про справжній музей, де всі зібрані ним артефакти побуту будуть упорядковані і виставлені для людей.

"Головна проблема – відсутність єдиного приміщення. Експонати "розкидані" по кільком кабінетам, частина знаходиться вдома. Мрію, що куплю якийсь старовинний будиночок і там зроблю повноцінний музей. Адже наші вінницькі кореспонденти назвали це музеєм сміття. Але я не можу назвати це сміттям. Це історія, її треба зберігати і показувати дітям, щоб вони знали, як воно колись було", — переконує В’ячеслав.

У колекції В’ячеслава багато таких експонатів, що досі працюють. Тому він бачить музей своєї мрії саме інтерактивним.

"Один із десяти експонатів має працювати, щоб можна було пригостити чаєм із самовару, або приготувати щось на примусі, або послухати патефон. Отак буде цікаво", — ділиться своїми планами В’ячеслав.

Багато електроніки, яка є в музеї, працює. У майбутньому В'ячеслав хотів би розмістити речі так, аби ними можна було користуватися — слухати платівки, готувати на примусах та робити каву із самоварів. 

Мрія про приватний будинок у приміському селі залишається мрією. Іншого приміщення власник колекції теж відшукати не може. Тому, мабуть, чекає на допомогу. Дарма? Це не цікаво? У місті реалізують багато цікавих проєктів, тому хтозна, є шанс, що і В.Воєводіну пощастить з таким, а у Вінниці незабаром відкриють повноцінний музей антикваріату. 

 

Новини Вінниці / У Вінниці "шукає прихистку" музей старовинних речей (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці "шукає прихистку" музей старовинних речей (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці "шукає прихистку" музей старовинних речей (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці "шукає прихистку" музей старовинних речей (ФОТО)
Ірина Заіковата

29 жовтня, 2020