У Вінниці «штампували» підроблені ПРЛ-тести, сертифікати про вакцинацію та військові квитки. В офісі «компанії» зберігали навіть зброю та наркотики

Новини Вінниці / У Вінниці «штампували» підроблені ПРЛ-тести, сертифікати про вакцинацію та військові квитки. В офісі «компанії» зберігали навіть зброю та наркотики

У Вінниці ліквідували «колл-центр». Його організатори спільно із медпрацівниками втручались в інформацію на серверах, виготовляли та збували підроблені ПЛР-тести та сертифікати про вакцинацію від коронавірусної хвороби. Також «компанія» забезпечувала «документами» чоловіків, яким потрібно було виїхати за кордон.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, викрили злочинну схему працівники відділу протидії кіберзлочинам спільно з поліцейськими районного управління поліції за силової підтримки спецпризначенців КОРДу під процесуальним керівництвом Вінницької окружної прокуратури.

За попередньою інформацією слідства, 33-річна власниця «колл-центру», жителька м. Вінниця, спільно із 35-річним вінничанином за попередньою змовою із медичними працівниками вчиняли несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах. Організатори за грошову винагороду у розмірі 500 гривень пропонували громадянам отримали ПЛР-тест міжнародного зразка. Поліцією зафіксовано понад 50 фактів таких «угод».

За місцями проживання організаторів та у офісних приміщенням поліцейськими проведено санкціоновані обшуки, у ході яких вилучено комп’ютерну техніку, чорнові записи, мобільні телефони, банківські картки, печатки, 2 предмети ззовні схожі на пістолети, канабіс понад 200 набоїв різного калібру та інші докази злочинної діяльності.
Вилучено направлено на експертизи.

Також за результатами проведених заходів, встановлено причетність зловмисників до підробки документів для виїзду за кордон в умовах війни, а саме військових квитків для чоловіків призовного віку орієнтовною вартістю 2000 доларів, які реалізовувались в мережі Інтернет.

Крім того виявлено факти шахрайських дій, які полягали у створенні «фейкових» інтернет-магазинів з продажу комп’ютерної, побутової техніки, де покупці частково чи повністю розраховувались за товар, а його не отримували.

Для залучення більшої аудиторії інтернет-користувачів працівниками «колл-центру» здійснювали рекламування та створення «фейкових» відгуків шахрайських ресурсів в мережі Інтернет. Слідством встановлюється коло осіб, причетних до злочину.

Макс Мельник

15 вересня, 2022