У Вінниці СБУ затримала організатора хакерської групи, який може вийти на волю, сплативши 1 тисячу гривень

Новини Вінниці / У Вінниці СБУ затримала організатора хакерської групи, який може вийти на волю, сплативши 1 тисячу гривень

Співробітники СБУ виявили у Вінниці хакерське угруповання, яке спеціалізувалося на наданні послуг «абузостійкого» хостингу. Вінничани і інші використовували сервери для кібератак як на вітчизняні органи влади, об’єкти критичної інфраструктури, банківські установи, так і закордонні. Організатора взяли під варту. Проте за рішення суду, вінничанин може вийти на волю, сплативши 1020 гривень застави.

Співробітники СБУ виявили у Вінниці хакерське угруповання, яке спеціалізувалося на наданні послуг «абузостійкого» хостингу. Вінничани і інші використовували сервери для кібератак як на вітчизняні органи влади, об’єкти критичної інфраструктури, банківські установи, так і закордонні. Організатора взяли під варту. Проте за рішенням суду, вінничанин може вийти на волю, сплативши 1020 гривень застави.

Слід зазначити, що під час самої операції залучалися не вінницькі, а столичні слідчі ГУ НП і працівники прокуратури. Також в СБУ зазначили, що угруповання має зв’язки з окремими представниками правоохоронних органів та органів влади України. Можна припустити, що і у Вінниці…

Як повідомляють у пресслужбі, СБУ у межах реалізації комплексу заходів з протидії кіберзлочинності виявила та припинила діяльність хакерського угруповання. Серверне обладнання хостингу використовувалось учасниками угруповання та третіми особами для здійснення кібератак.

Під час проведення слідчих дій оперативники спецслужби затримали у Вінниці організатора угрупування, який з 2011 року надавав власне серверне обладнання для розміщення, адміністрування та розповсюдження членами угруповання та третіми особами шкідливого програмного забезпечення, бот-мереж та проведення кібератак, у тому числі DDoS-атак на стратегічні об’єкти на території України та банківські установи інших держав. Зазначений «абузостійкий хостинг» був відомий в мережі Darknet під назвою «ProHoster» та «Bulletproof.space».     

Крім того спецслужбі стало відомо, що для безперешкодного провадження своєї діяльності члени угруповання налагодили корумповані зв’язки з чиновниками та правоохоронцями.

У ході проведення досудового розслідування було встановлено, що організатор хакерського угруповання також розміщував шахрайські ресурси, віруси-вимагачі, веб-ресурси, через які розповсюджувались вилучені з цивільного обігу об’єкти.      

Наразі тривають слідчі дії у межах кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 301 КК України. Трьом особам оголошено про підозру у вчиненні вищезазначеного правопорушення.

Організатора протиправної діяльності затримано згідно зі ст. 208 КПК України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян України. Тобто 1020 гривень.

Вилучене під час обшуків комп’ютерне обладнання направлено на проведення відповідних експертних досліджень.

Новини Вінниці / У Вінниці СБУ затримала організатора хакерської групи, який може вийти на волю, сплативши 1 тисячу гривень Новини Вінниці / У Вінниці СБУ затримала організатора хакерської групи, який може вийти на волю, сплативши 1 тисячу гривень Новини Вінниці / У Вінниці СБУ затримала організатора хакерської групи, який може вийти на волю, сплативши 1 тисячу гривень Новини Вінниці / У Вінниці СБУ затримала організатора хакерської групи, який може вийти на волю, сплативши 1 тисячу гривень
Макс Мельник

17 січня, 2020