У Вінниці СБУ заявила про викриття схеми, яка дозволяла підприємцям «Мастер Плюс» вивести у тінь 42 млн грн

Новини Вінниці / У Вінниці СБУ заявила про викриття схеми, яка дозволяла підприємцям «Мастер Плюс» вивести у тінь 42 млн грн

Спільно зі столичними фіскалами співробітники Служба безпеки України на Вінниччині викрили і задокументували масштабну схему виведення коштів у «тінь» і за кордон. За даними силовиків, щороку ділки через різні громадські організації, у назві яких містилося «Мастер Плюс», так «прокручували» майже 20 млн грн.

Спільно зі столичними фіскалами співробітники Служба безпеки України на Вінниччині викрили і задокументували масштабну схему виведення коштів у «тінь» і за кордон. За даними силовиків, щороку ділки через різні громадські організації, у назві яких містилося «Мастер Плюс», так «прокручували» майже 20 млн грн.

Як зазначають у прес-центрі УСБУ в області, оперативники спецслужби встановили, що організував оборудку власник однієї з торговельних мереж побутової техніки. За його вказівкою протягом 2019-21 років підлеглі, всупереч чинного законодавства, зараховували гроші від покупок продукції у магазинах на рахунки кількох «кишенькових» громадських організацій. Потім ділки легалізовували їх через декілька десятків підконтрольних ФОПів.

Надалі кошти переводили у готівку, а більшу частину без перевищення лімітів дрібними трансакціями переводили на закордонний рахунок власника мережі. Всі операції проводились з ухиленням від сплати податків.

За висновками Державної служби фінансового моніторингу, збитки держави від протиправної діяльності становлять понад 12 млн грн. 

Під час обшуків за місцями проживання та в офісних приміщеннях правоохоронці виявили:

  • майже шістдесят печаток ФОПів;
  • чорнову бухгалтерію;
  • банківські картки;
  • комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків) КК України тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Вживаються заходи для накладення арештів на вилучене майно, блокування рахунків задіяних структур і відшкодування збитків державі.

Заходи із викриття та блокування незаконної діяльності проводились спільно з СУ ГУ ДФС у м. Києві під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури.

Також зазначимо, що це не єдина «справа» по мережі магазинів «Мастер Плюс». Від лютого 2019 року вінницькі слідчі займаються досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№ 42019020000000029 від 05.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України.

Приміром, у матеріалах суду вказується про цю ж саму схему: під прикриттям діяльності неприбуткової ГО «Клуб споживачів Мастер-плюс», без сплати загальнообов`язкових податків, зборів, інших платежів, проводиться господарська діяльність із реалізації товарів широкого вжитку, через мережу магазинів (в т.ч. інтернет-магазинів) у Вінниці, Києві, Одесі, Харкові, а також Москві…

В подальшому, отримані від такої діяльності кошти (за наявними даними понад 90 млн грн) акумулюються на розрахункових рахунках громадської організації (відкриті в ПАТ КБ ПриватБанк ) та з метою виведення в тіньовий сектор економіки, перераховуються на підставі фіктивних договорів доручення на банківські рахунки підконтрольних суб`єктів господарювання (фізичних осіб - підприємців, які з метою мінімізації податкових зобов`язань перебувають на обліку органів доходів і зборів як платники податку 2 групи спрощеної системи оподаткування) кошти з яких обготівковуються через банкомати та каси фінустанов.

У судовому рішенні щодо подовження терміну розслідування фігурує ТОВ «Майстер-Плюс» і ТОВ «Майстер-Плюс Вінниці», співвласниками яких є вінничанин Володимир Хатунцев.

Чи є підстави вважати підприємця порушником законодавства, покаже подальше розслідування.

 

Олег Верлан

26 травня, 2021