У Вінниці розповіли про програму фестивалю «Острів Європа»

Новини Вінниці / У Вінниці розповіли про програму фестивалю «Острів Європа»

З 13-го по 16 червня у Вінниці відбудеться Міжнародний фестиваль «Острів Європа». Під час прес-конференції 28 травня організатори та партнери мистецького заходу презентували програму та назвали тих, хто прийматиме участь у цьогорічному фестивалі.

З 13-го по 16 червня у Вінниці відбудеться Міжнародний фестиваль «Острів Європа». Під час прес-конференції 28 травня організатори та партнери мистецького заходу презентували програму та назвали тих, хто прийматиме участь у цьогорічному фестивалі.  

Так, заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович зауважила, що фестиваль стає потужнішим та більш представницьким, зокрема, й за рахунок його міжнародних учасників, адже цьогоріч на фестиваль приїдуть гості з Польщі, Швейцарії, Чехії, Угорщини та Словенії.

“У рамках концепції інтегрованого розвитку міста Вінниця-2030 ми опрацьовуємо, в тому числі, й інтеркультурну стратегію міста. Фестиваль “Острів Європа” відкриває місто і для гостей, і його учасників. Приємно, що кожен день фестивалю  розписаний майже похвилинно”, - зазначила заступниця мера та висловила сподівання, що фест триватиме й наступні роки.

Директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук наголосив на особливому форматі фестивалю та закликав вінничан стати учасниками дискусій, обговорень та літературних зустрічей.

“Острів Європа” - це власне вінницький фестиваль, який є флагманом літературних фестів не лише Вінниці, а й України. Приємно, що фестиваль набрав таких шалених обертів, він ніби завжди був частиною культури міста. І, звісно ж, плекаємо надію, аби цьогоріч захід відбувся і на острові Кемпа”, - сказав Максим Філанчук.

Цьогоріч проект фестивалю реалізовується за підтримки Українського культурного фонду - захід є внеском у загальноукраїнський культурний процес. Заступниця керівника відділу комунікацій та зв’язків з громадськістю Українського культурного фонду Анастасія Герасимова зазначила, що Вінниця тримається в десятці міст-лідерів за кількістю заявок.

“У конкурсі “Створюємо інноваційний культурний продукт” Український культурний фонд отримав 547 заявок, конкуренція була серйозна. Для учасників головним було уважно читати інструкції та не відходити від чітких вимог. Нам приємно, що проект фестивалю “Острів Європа” пройшов усі етапи відбору”,  - розповіла Анастасія Герасимова.

Підтримують фестиваль і низка міжнародних партнерів: Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, Посольство Угорщини в Україні, Чеський центр у Києві, Румунський інститут культури в Бухаресті, представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні. Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські звернув особливу увагу на те, що лейтмотивами фестивалю стануть дві важливі річниці: 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР та 30-річчя падіння "залізної завіси".

“1989 рік став історичним моментом зсуву в історії Європи загалом, і кожна центральнооєвропейська країна мала свою ключову подію для власної історії. А єднання простору, локацій та літератури - унікальна річ, яка відбувається у Вінниці. У місті дійсно є специфічні простори, аби література прозвучала”, - наголосив дипломат.

Співзасновниця і програмна директорка Міжнародного фестивалю “Острів Європа”  Анна Вовченко пояснила, що під час заходів учасники фестивалю, серед іншого, говоритимуть про те, що робить європейський континент особливим, чого в України можуть повчитися розвиненіші демократії, а з міжнародними учасниками як з носіями непересічного досвіду можна буде обмінятися світоглядними досвідами.

“У кожної з країн є своя символічна подія, яка змусила на себе глянути по-іншому. Так, Україна має свій віховий 1989 рік - це, серед іншого, повернення кримських татар на свою історичну Батьківщину після депортації та початок об’єднання України у соборну державу. Так, зараз мусимо давати собі відповіді на низку дуже непростих питань: чи готові ми визнати всіх нас, дуже різних, з різними досвідами, рівною мірою українцями та європейцями, чи готові визнати Україну тією об’єднаною Європою, сповідувати її цінності, нести за них відповідальність. Про це ми й говоритимемо з міжнародними учасниками”, - зазначила програмна директорка фестивалю Анна Вовченко.

Однією зі спеціальних програм фестивалю стане феміністична програма - організатори запевняють, що в контексті виборювання свободи кожної країни не варто забувати й про боротьбу жінок, яка триває й досі. Менеджерка Міжнародного фестивалю “Острів Європа” Анна Савчинська наголошує: попри те, що у Вінниці зосередився непоганий феміністичний осередок, у місті досить мало заходів - публічних, доступних - куди можна прийти без реєстрації та взяти участь в обговоренні.

“Феміністична програма нашого фестивалю - це можливість проговорити дражливі та болючі питання, які є однаковими і для українок, і для європейок, і для жінок на всій планеті. Адже бути активною європейкою, бути почутою у країні, де твоя проблема перебуває  на задньому плані - це не просто”, - зазначає Анна Савчинська.

Директор Міжнародного фестивалю “Острів Європа”, голова ГО “Культурний Кампус” Олександр Вешелені акцентував, що протягом чотирьох днів літературного фестивалю у місті задіють десять локацій, на яких відбудеться понад 35 подій. Крім вже звичних локацій, додадуться й нові: Єрусалимка та провулок на вулиці Соборній між будинками №38 та №40. Очікується захід й на острові Кемпа.

“Острів цьогоріч буде символічним. У рамках кримськотатарської програми тут відбудуться читання кількох кримськотатарських поеток, які досі живуть на півострові та своєю творчістю роблять великий внесок у європейську культуру, пишучи кримськотатарською про те, як живуть в окупації і про те, наскільки важливо тримати зв’язок. Так само, як цей острів тримає зв’язок з вінницьким “материком”, - розповів директор фестивалю Олександр Вешелені.

Як повідомлялося, серед учасників та учасниць фестивалю – володарі престижних премій Європи: переможці центральноєвропейської премії “Анґелус” Мацей Плаза (Польща) та Оксана Забужко (Україна), лауреатка премії Адальберта Шаміссо Драґіца Райчич (Хорватія-Швейцарія), володарка Літературної премії Європейського Союзу Лідія Дімковська (Македонія).

Українську програму презентуватимуть яскраві постаті кількох літературних генерацій: Наталка Білоцерківець, Микола Рябчук, Ірина Старовойт, Катерина Міхаліцина, Катріна Хаддад, Петро Яценко, Гєник Бєляков, Юлія Мусаковська, Наталка Доляк, Юлія Броварна та інші.

Поетично-музичними проектами ділитимуться зірки української літератури - Юрій Іздрик, Дмитро Лазуткін, Павло Коробчук, а також львівський гурт “Три кроки в ніч”. Кульмінаційною подією стане концерт однієї з найвідоміших у Європі українських співачок Мар’яни Садовської, котра представить на закритті фестивалю фантастичну програму “Ніч тільки починається” на фольклорні тексти Донбасу та вірші Сергія Жадана і Любові Якимчук. Спецподією цьогорічного фестивалю буде виставка про класика їдишомовної літератури, вінничанина Іцхака Йоеля Лінецького, який у своїх творах описував життя Єрусалимки – одного з найбільш автентичних та колоритних кварталів Вінниці, де знову зазвучить народна мова єврейської громади міста.

ПРОГРАМА МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ "ОСТРІВ ЄВРОПА" 2019

Увага! У програмі можливі зміни. Стежте за оновленнями на europeislandfest.com

 

13 червня

15:30-16:00, Майдан Незалежності — Відкриття виставки "Хасидський хлопчик з Вінниці" (до 180-річчя Іцхака Йоеля Лінецького).

16:00-16:50, Майдан Незалежності — Дискусія "Українська Гаскала: єврейська література версус євреї в літературі". Учасники: Сергій Гірік, Анатолій Кержнер, Леонід Фінберг. Модераторка: Анна Вовченко.

17:00-17:50, Майдан Незалежності — Презентація роману Наталки Доляк "Де трава зеленіша". Модераторка: Юлія Броварна.

18:00-18:50, Майдан Незалежності — Відкриття фестивалю. Концерт гурту єврейських наспівів Knafaim.

 

14 червня

12:00-12:50, Садиба Львовича — Дискусія "Острів народжує материк: східноєвропейський ландшафт та ізраїльські класики". Учасники: Анатолій Кержнер, Сяргєй Шупа, Мар’яна Максим’як. Модератор: Леонід Фінберг.

13:00-13:40, Прибутковий провулок (дощовий резерв: Майдан Незалежності) — Поезія Свободи: Юрій Іздрик.

14:00-14:50, Тераса Книгарні "Є" — Лекція Ірини Старовойт "По жіночій лінії: контраверсійний досвід та спроби зцілення родинної пам'яті".

15:00-15:50, Майдан Незалежності — Дискусія "Кримська Швейцарія сто років тому і нині: проблеми деокупації". Учасники: Рефат Чубаров, Ґульнара Бекірова. Модераторка: Ірина Старовойт.

16:00-16:40, Сходи на Кумбарах (дощовий резерв: Майдан Незалежності) — Поетичні читання: Катріна Хаддад і Катерина Калитко.

17:00-17:50, Майдан Незалежності — Дискусія "Жінка та її війна: знайти і обстояти свій голос". Учасниці: Драґіца Райчич, Аліє Кенже-Алі, Катріна Хаддад. Модераторка: Анна Вовченко.

18:00-18:50, Майдан Незалежності — Панорама кримськотатарської літератури: розмова довкола антологій “І народився день” та “Кримський інжир” за участю Аліма Алієва й Анастасії Левкової. Модераторка: Катерина Калитко.

19:00-19:50, Майдан Незалежності — Інтеграція в еміграції: авторська зустріч з Драґіцею Райчич. Переклад Марка Бєлорусца та Олександри Григоренко. Модераторка: Катерина Калитко.

20:30-21:30, Бутлегер і Душечка — Музично-поетичний проект "ARTЕРІЯ" (Дмитро Лазуткін feat. Борис Севастьянов).

 

15 червня

10:30-12:00, Острів Кемпа — Кримськотатарські музично-поетичні читання "Yeşil ada: зелений (пів)острів". Учасниці: Сеяре Кокче, Аліє Кенже-Алі, Ельвіра Сарихаліл. Реєстрація на теплохід за адресою https://forms.gle/NACiRJvNxMeiQb8P7.

12:00-12:50, Садиба Львовича — Дискусія "Мости замість стін: 100 років Злуки" за участю Катерини Калитко, Аліма Алієва, Катріни Хаддад, Миколи Рябчука. Модераторка: Тетяна Терен.

13:00-13:40, Прибутковий провулок (дощовий резерв: Майдан Незалежності) — Поезія Свободи: Оксана Забужко.

14:00-14:50, Тераса Книгарні "Є" — Презентація книжки "Жінка в Берліні" за участю Роксоляни Свято та Оксана Луцишиної. Модераторка: Олена Гусейнова.

15:00-15:50, Майдан Незалежності — Розмова-читання "Подвійний переклад: говорять іноземки". Учасниці: Юлія Цімафєєва, Міруна Влада, Лідія Дімковська, Катерина Калитко. Модераторка: Анна Вовченко.

16:00-16:40, Сходи на Кумбарах (дощовий резерв: Майдан Незалежності) — Поетичні читання: Юлія Мусаковська та Юлія Броварна.

17:00-17:50, Майдан Незалежності — Право Голосу: македонська. Читання Лідії Дімковської. Переклад і модерація Остапа Сливинського.

18:00-19:00, Майдан Незалежності — Бути Робінзоном: авторська зустріч з Мацеєм Плазою. Переклад Олени Шеремет. Модераторка: Ганна Улюра.

19:30-20:20, Сад Коцюбинського (дощовий резерв: Місто змістів) — Прем'єра нової програми "Кораблі" гурту "Три кроки в ніч".

20:30-21:30, Сад Коцюбинського (дощовий резерв: Місто змістів) — Музично-поетичний концерт Izdryk:LIVE.

22:30-01:00, Червоний Цепелін — Ніч поезії та музики. Поетичні перформанси Яноша Афри, Гєника Бєлякова, музична вистава Павла Коробчука та The Velvet Sun "Емі Вайнгауз. Тіло та душа".

 

16 червня

11:00-14:00, Бібліотека №1 — Дитячі заходи "Видавництва Старого Лева": Галина Ткачук, Ірина Лазуткіна, Катерина Міхаліцина.

12:00-12:50, Майдан Незалежності — Дискусія "Тілесність і література: особисте як політичне й текстуальне". Учасниці: Оксана Забужко, Юлія Цімафеєва, Александра Зєлінська. Модераторка: Ганна Улюра.

13:00-13:40, Прибутковий провулок (дощовий резерв: Майдан Незалежності) — Поезія Свободи: Наталка Білоцерківець і Микола Рябчук.

14:00-14:50, Тераса Книгарні "Є" — Зустріч з лауреатом премії Міста літератури ЮНЕСКО Петром Яценком. Модераторка: Анастасія Левкова.

15:00-15:50, Майдан Незалежності — Панельна дискусія "Покоління-1989: література європейської свободи". Учасники: Янош Афра, Гєник Бєляков, Александра Зєлінська, Луціє Фаулерова. Модератор: Павло Коробчук.

16:00-16:40, Сходи на Кумбарах (дощовий резерв: Майдан Незалежності) — Поетичні читання. Катерина Міхаліцина та Ірина Старовойт.

17:00-17:40, Майдан Незалежності — Право Голосу: румунська. Читання Міруни Влади. Модераторка: Анна Вовченко.

17:40-18:20, Майдан Незалежності — Уловлювачі пилу: авторська зустріч з Луціє Фаулеровою. Переклад Володимира Дзеверіна.

18:30-20:00, Садиба Львовича — Авторський вечір Оксани Забужко. Презентація книжок “І знов я влізаю в танк”, “Після третього дзвінка вхід до зали забороняється”.

20:30-21:50, Сад Коцюбинського (дощовий резерв: Місто змістів) — Закриття фестивалю. Концерт Мар'яни Садовської "Ніч лише починається".

admin

29 травня, 2019