У Вінниці розпочинається ексгумація решток німецьких солдат, похованих поблизу церкви Воскресіння

Новини Вінниці / У Вінниці розпочинається ексгумація решток німецьких солдат, похованих поблизу церкви Воскресіння

За підтримки німецького уряду з 27 серпня у Вінниці розпочнуться пошуково-ексгумаційні роботи на території колишнього німецького цвинтаря часів Другої світової війни. Розкопувати мають територію поблизу площі Стуса та «каплички».

За підтримки німецького уряду з 27 серпня у Вінниці розпочнуться пошуково-ексгумаційні роботи на території колишнього німецького цвинтаря часів Другої світової війни. Розкопувати мають територію поблизу площі Стуса та «каплички».

Як зазначають у КП «Центр історії Вінниці», замовником робіт є Народна спілка Німеччини по догляду за військовими могилами в Україні, виконавцем - спеціалізоване приватне підприємство «Пам’ять і слава».

Роботи відбуватимуться на ділянці поруч з церквою Воскресіння Господнього (червоний квадрат на карті), на околиці Центрального парку ім. М. Леонтовича (червоний прямокутник), а також поблизу нічного клубу «Курсаль» (червоний овал).

Відомо, що німецька окупаційна влада на межі 1941-42 років облаштувала військове кладовище поруч з православним цвинтарем у каплички. Навесні 1942 року там почали хоронити німецьких солдатів.

З приводу ділянки на околиці сучасного Центрального парку точних відомостей наразі немає. Вважається, що там можуть бути стихійні поховання німецьких солдатів у останні дні окупації Вінниці - в березні 1944 року. Втім, це ще потрібно довести або ж спростувати.

До речі, Центральний парк є пам’яткою садово-паркового мистецтва, яка охороняється державою. На території навіть канаву вирити без відповідного дозволу Мінкульту забороняється. Чи має підрядник дозвіл, наразі не відомо.

Про ділянку поруч з «Курсалем», де раніше, ймовірно, було виявлене масове поховання, відомо найменше. Її планують дослідити більш детально в рамках пошукових робіт на німецькому цвинтарі.

У комунальному підприємстві вказують, що перед початком робіт дослідники займались локалізацією комунікаційних мереж, аби під час розкопок нічого не пошкодити. За їхніми словами, роботи відбуватимуться лише на вільних від будь-якої забудови ділянках. Наразі дослідники не беруться робити прогнозів, тільки стверджують, що на локації в парку буде легше працювати.

Народна спілка Німеччини працює в Україні з 1996 року, згідно міжурядової угоди. Серед іншого вона здійснює догляд за німецькими кладовищами. Наразі перепоховано більше 150 тисяч німецьких солдатів. Підприємство «Пам'ять і слава» на даний момент вже перепоховала близько 80 тисяч німецьких солдатів.