У Вінниці розпочав роботу «Центр захисту та підтримки для ВПО з інвалідністю»

Новини Вінниці / У Вінниці розпочав роботу «Центр захисту та підтримки для ВПО з інвалідністю»

У Вінниці запрацював «Центр захисту та підтримки для ВПО з інвалідністю». Центр створено ГО Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» за підтримки Abilis Foundation, на базі приміщення ВМГО «Паросток» на вулиці Замостянській,51.

У ГО пояснюють, для того, щоб скористатися послугами Центру, необхідно мати з собою  довідку про місце реєстрації або ж про статус внутрішньо переміщеної особи, довідку про інвалідність (пенсійне посвідчення). Спочатку інформація про діяльність Центру розповсюджувалась через волонтерів та міські громадські організації, повідомлення у соціальних мережах, зараз працює окремий телефонний номер , тому щодня за послугами звертаються 15-20 відвідувачів.

Дуже затребуваними є послуги пральні, дрібного ремонту одягу, консультації психолога. Незабаром планується  формування та видача продуктових наборів для малозабезпечених родин осіб з інвалідністю.  Так у пральні  переселенці щодня перуть біля 20 кг речей, адже багато  ВПО розміщуються у гуртожитках та інших закладах, де часто відсутні умови для прання особистого одягу та білизни.   Для дрібного ремонту одягу задіяно швейну майстерню  ВМГО «Паросток», оскільки переселенці не мають можливості самостійно відремонтувати одяг або звернутись до платних ательє. Наразі  у Центрі можливо усунути порізи, дірки, полагодити шви, пришити гудзики, кнопки, застібки, замінити блискавку чи заклепку.

Багато ВПО з інвалідністю та членів їх родин відчувають труднощі в адаптації на новому місці, розпач, депресію, тривогу, апатію, стикаються з панічними атаками. Особливо це актуально для дітей. Тому у Центрі працює кваліфікований психолог та соціальні працівники з багаторічним досвідом. Індивідуальні консультації проводяться й онлайн. Наразі за послугами звертаються щонайменше 15 переселенців з інвалідністю. Окрім індивідуальних консультацій, у Центрі організовуються  арт-терапевтичні заняття для родин ВПО з інвалідністю,  проводяться  розвиваючі заняття для дітей.

Завдяки фінансовій підтримці  фонду Abilis Foundation,  усі послуги «Центру захисту та підтримки для ВПО з інвалідністю»  до кінця року є безкоштовними, а для подальшої роботи в майбутньому ВМГО «Паросток» шукає небайдужих волонтерів, меценатів та благодійників. Щодо можливості отримати послуги для ВПО з інвалідністю, а також їхніх опікунів, просимо звертатись за номером: 093-442-81-42  з 10:00 до 16:00 (крім суботи та неділі).

admin

8 листопада, 2022