У Вінниці ресторан прохання перейти на українську вважає «політично мотивованим» і запропонував замовляти італійською

Новини Вінниці / У Вінниці ресторан прохання перейти на українську вважає «політично мотивованим» і запропонував замовляти італійською

У вінницькому ресторані Pasta e Vino — Piazza Beatrice, що у мікрораоні «Поділля», офіціант під час обслуговування клієнтів відмовився переходити з російської на українську мову. Коли відвідувачі поскаржилися на це в інтернеті, заклад назвав звинувачення «політично мотивованим».

Про доволі дивний як для Вінниці випадок у Facebook розповіла відвідувачка закладу Юлія Рюхова. За словами жінки, 5 грудня вона снідала разом із чоловіком. Проте офіціант на прохання розмовляти українською відповів, що спілкування російською — це його конституційне право.

За словами вінничанки, після цього адміністраторка намагалася виправдати офіціанта, пояснивши, що він з Донецька. Відвідувачі поскаржилися на порушення у Google Maps. Адміністрація закладу відповіла, що така оцінка їх роботи нібито є «політично мотивованою».

«Пропонуємо одразу переходити на італійську. Ми таки італійський ресторан», — написали ресторатори.

Згодом у Google Maps заклад наголосив, що підтримує закон про мову та не відмовляється обслуговувати українською. На негативні коментарі ресторан відповідав так: «Ви є людиною, яка не має власної думки і дозволяє використовувати себе. Вітаю».

Нагадаємо, закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності 16 липня 2019-го. Початок дії багатьох норм закону перенесли на різні терміни. Зокрема, стаття 30 про українську мову у сфері обслуговування споживачів почала діяти у січні 2021 року.

КСУ визнав конституційним закон про мову 14 липня . Його конституційність просив розглянути 51 народний депутат попереднього скликання Верховної Ради, серед яких були переважно колишні депутати Опозиційного блоку.

Макс Мельник

7 грудня, 2021