У Вінниці реставрують знакову пам‘ятку архітектури, де планують відкрити торгово-офісний центр з рестораном

Новини Вінниці / У Вінниці реставрують знакову пам‘ятку архітектури, де планують відкрити торгово-офісний центр з рестораном

У Вінниці планують відреставрувати пам’ятку архітектури – садибу купця Семена Шабанова, збудовану на початку минулого століття. Відповідне рішення в прийняли на засіданні виконкому Вінницької міськради.

У Вінниці планують відреставрувати пам’ятку архітектури – садибу купця Семена Шабанова, збудовану на початку минулого століття. Як і кожна пам‘ятка архітектури в Україні, садиба пережила чимало трансформацій, переходячи з одних рук в інші. Спочатку приватна садиба перетворилась на адміністративну будівлю, в якій "під завісу" соціалізму розташовувася обком комсомолу, а потім виконувала фукції офісного центру.

Колишні комсомольці не розгубились і, керуючись "Капіталом" засновника марксизму-ленінізму змогли приватизувати колишній обласний осередок ВЛКСМу, розташований за адресою вул. Соборна, 85. Кажуть, це був Сергій Татусяк.

Про це на своєму Youtube-каналі розповів журналіст Юрій Басюк.

Несподіваною звісткою, чи навіть сенсацією стала інформація, що будівля змінила власника. Новим господярем триповерхового будинку в центрі міста площею близько 2000 кв м став безнесмен Сергій Капуста.

Експерти зазначають, що вартість такої будівлі може складати близько мільйона доларів, "плюс-мінус", звичайно.

Та садиба Семена Шабанова, більш відома вінничанам середнього покоління як "обком ВЛКСМ", "резиденція" НДП (для тих, хто пам‘ятає), знову потрапила у поле зору вінницьких ЗМІ. Справа в тому, що виконком Вінницької міськради прийняв рішення щодо реставрації пам‘ятки архітектури.

Виконуватиме роботи має компанія ТОВ "Архітектурно-будівельна компанія "Созідант", яка за даними Youcontrol прописана за адресою – вул. Соборна, 85, а серед засновників значиться С.Капуста.

У рішенні щодо надання ТОВ «Архітектурно-будівельна компанія «Созідант» вихідних даних – містобудівних умов та обмежень вказується, що будівлю пристосують під торговельно-офісний центр із закладом громадського харчування.

Оскільки будинок є пам’яткою архітектури, будівельні роботи зможуть розпочати лише після отримання письмового дозволу від управління культури і мистецтв облдержадміністрації.

 

 

 

Марина Карабай

14 серпня, 2020