У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)

Більше години кілька сотень священиків та вірян УПЦ МП 19 червня провели з молитовним стоянням під стінами Вінницької облради та облдержадміністрації. Церковний пікет очолювали митрополит Тульчинський Іонафан і архієпископ Вінницький Варсонофій. Вимоги мітингарів стосувалися «утисків», які виражаються у реєстрації органами влади релігійних громад ПЦУ, чим обурені у Московському патріархаті. Після стояння під облрадою, частина духовенства і парафіян пішли до Спасо-Преображенського собору ПЦУ, який хочуть повернути собі.

Більше години кілька сотень священиків та вірян УПЦ МП 19 червня провели за "молитовним стоянням" під стінами Вінницької облради та облдержадміністрації. Церковний пікет очолювали митрополит Тульчинський Іонафан і архієпископ Вінницький Варсонофій. Вимоги мітингарів стосувалися «утисків», які виражаються у реєстрації органами влади релігійних громад ПЦУ, чим обурені у Московському патріархаті. Після стояння під облрадою частина духовенства і парафіян пішли до Спасо-Преображенського собору ПЦУ, який хочуть повернути собі.

Переважно «церковні війни» на Вінниччині відбуваються у селах, де парафіяни хочуть перейти до ПЦУ. Під час зборів релігійних громад влаштовуються сутички із заїжджими до населеного пункту прихильниками Московського патріархату з Вінниці та інших сіл. Періодично організовуються й акції в самій Вінниці. Так, 10 червня під стінами Вінницької облради та ОДА на «пікет» зібралося близько 200 вірян УПЦ МП.

Сьогодні, 19 червня, захід був потужнішим. У єпархіях Московського патріархату організували підвіз людей з Барського, Жмеринського, Козятинського, Тульчинського та інших районів. Про це відверто журналістам заявив прес-секретар Вінницької єпархії УПЦ МП протоієрей Володимир Пучков.

Молитовне стояння відбувалося навколо ікони Божої Матері «Страстная», а перед початком вірянам та священикам роздали надруковані аркуші з текстом молитви. В руках віряни тримали вже звичні плакати із гнівними закликами до ОДА, митрополита ПЦУ Симеона та директора департаменту з питань релігій та національностей І. Салецького.

Також за плакатами можна було визначити, що деякі люди приїхали з окремих сіл через незгоду з тим, що там створюються громади ПЦУ. У Московському патріархаті переконані, що обласна влада має захищати саме їх і заважати створенню релігійних громад «конкурентів».

Що цікаво: під час «пікету»-стояння лунали заклики до обласної влади. Саме у цей час на місці не було голови ОДА Валерія Коровія, який інспектував відновлювальні роботи у Жмеринському районі після рясних опадів і підтоплення.

У той час, як більшість під стінами молилася, деякі як священики, так і миряни, займалися фото- і відеофіксацією акції. Хто використовував смартфон, хто фотоапарат, а деякі навіть квадрокоптер.

Після акції під ОДА архієпископ Варсонофій закликав тих, хто ще не втомився, пішою ходою дістатися Спасо-Преображенського собору ПЦУ, який у Московському патріархаті хочуть повернути собі. У ході взяло участь більше 150 мітингуючих.  

Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці прихильники Московського патріархату після «пікету» ОДА влаштували ходу до Преображенського собору (ВІДЕО, ФОТО)
Олег Верлан

19 червня, 2019