У Вінниці проводять міжнародний конкурс духової музики

Новини Вінниці / У Вінниці проводять міжнародний конкурс духової музики

Наприкінці листопада у Вінниці відбудеться IІ Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI». У ньому прийматимуть участь 121 соліст-інструменталіст з України, Німеччини та Польщі.

Наприкінці листопада у Вінниці відбудеться IІ Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI». У ньому прийматимуть участь 121 соліст-інструменталіст з України, Німеччини та Польщі.

«Я щиро радію від того, що духова музика розвивається, адже на тлі сьогодення, на жаль, духові музичні інструменти чомусь втратили свою мегапопулярність, як це було колись. Дякуючи конкурсу «VIN VENTI», ми маємо досить гарні позитивні показники щодо учасників та проведення нашого заходу», - зазначив директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

Конкурс має на меті популяризацію гри на духових інструментах, виховання молодих талановитих музикантів. А також – обмін досвідом, налагодження міжкультурних зв’язків з мистецькими закладами України і Європи. Конкурсанти демонструватимуть майстерність гри як на дерев’яних, так і мідних духових інструментах.  

Учасники змагаються в трьох вікових групах: І група (молодша) – середній вік виконавців на час проведення конкурсу становить до 12 років включно; ІІ група (середня) – середній вік від 13 до 15 років включно; ІІІ група (старша) – середній вік виконавців – від 16 до 19 років включно. 

Як розповіла директор Вінницької дитячої музичної школи №1 Тетяна Бурдейна-Публіка, для оцінювання художнього потенціалу та рівня молодих виконавців запрошено в журі провідних педагогів та музикантів України та Польщі. Голова журі у номінації «Дерев’яні духові інструменти» – декан оркестрового факультету НМАУ ім. П.І.Чайковського, кандидат мистецтвознавства Михайло Мимрик. Голова журі в номінації «Мідні духові інструменти» – професор, викладач гри на трубі в стилі бароко музичної Академії м. Кракова, Університету музики Фридерика Шопена м. Варшави, музичної Академії ім. Ф. Нововейського м. Бидгоща (Республіка Польща) Томаш Слюсарчик. Призовий фонд конкурсу складає 25 859 грн.

Крім конкурсних прослуховувань проект включає в себе майстер-класи членів журі, проведення круглого столу на тему «Актуальні питання становлення та розвитку духового інструментального мистецтва у XXI столітті», а також – концерт барокової музики від членів журі Томаша Слюсарчика та Аркадія Войнова (21 листопада у Вінницькій обласній філармонії) та гала-концерт переможців конкурсу (22 листопада у Вінницькій обласній філармонії).

У залах «Галереї XXI» та Вінницької дитячої музичної школи №1 22 та 23 листопада відбудуться майстер-класи від членів журі, участь безкоштовна. 

 

Олеся Рудницька

14 листопада, 2018