У Вінниці провели унікальну операцію з ендопротезування розірваної аорти

Новини Вінниці / У Вінниці провели унікальну операцію з ендопротезування розірваної аорти

У рентгенопераційній Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова проведено унікальне хірургічне втручання. Прооперовано 35-річного мешканця Калиновки, який 24 серпня потрапив у ДТП. Пацієнта фактично «збирали». Але унікальність в оперування аорти.

У рентгенопераційній Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова проведено унікальне хірургічне втручання. Прооперовано 35-річного мешканця Калинівки, який 24 серпня потрапив у ДТП. Пацієнта фактично «збирали». Але унікальність в оперування аорти.

Як зазначають у департаменті охорони здоров’я Вінницької ОДА, чоловік під час аварії отримав травму грудної клітки, множинні перелами ребер. У нього діагностували гематорокс двобічний, ушкодження органів черевної порожнини з розривами тонкого та товстого кишківника, перелом верхньої третини правого стегна.

«Складна політравма, але на комп’ютерній томографії був виявлений розрив грудної аорти. Для хворого був підібраний ендопротез, і завдяки злагодженій багатокомпонентній роботі команди хірургів обласної лікарні ім. Пирогова та провідних кардіохірургів Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. ак. М. Амосова НАМН України у Вінниці була проведена операція з парціального переключення судин дуги аорти, ендопротезування дуги аорти з низхідної грудної аорти», – розповів Олег Сергійчук, канд. мед.наук, кардіохірург клінічного високоспеціалізованого Центру серцево-судинної хірургії та рентгенендоваскулярної хірургії з блоком інтенсивної терапії КНП «ВОКЛ ім. Пирогова».

У Вінниці така операція була проведена уперше.  

«Дійсно, досвід таких операцій досить великий. Це близько 16 тисяч операцій зі штучного кровообігу, – додає Віталій Кравченко, заввідділом хірургічного лікування патології аорти, ДУ «Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова» НАМН України, канд.мед.наук. – З них майже третина – це хворі на патологію аорти. Аналізуючи роботу нашого відділу, зауважу, що спочатку ми втрачали кожного четвертого з патологією аорти (початок 80-х років). Поступово, з накопиченням досвіду, навчаючись у колег за кордоном, завдяки напрацюванням та використанням нових сучасних девайсів для цієї хірургії, розширенню спектру нашої активності з використанням нових гібридних інвазивних ендоваскулярних технологій наразі зменшилася кількість невдалих випадків хірургічних втручань до 2%. Тобто, на сьогоднішній день, результат в десять разів кращий, ніж коли починали такі хірургічні втручання».

Відділ хірургічного лікування патологій аорти Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова нині рятує майже всіх, хто звертається за допомогою. Кардіохирурги співпрацюють з регіональними центрами у Вінниці, Дніпрі, Одесі, Львові та Тернополі.

«Пацієнт, з яким сьогодні працює мультидисциплінарна команда, має цілу низку ушкоджень, що виникли в результаті дорожньо-транспортної пригоди, але ми усвідомлюємо,– підкреслив Віталій Кравченко, – що серцево-судинна патологія, на жаль, вимагає невідкладної першочергової допомоги. Людина з непрацюючим серцем, або з розривом аорти не має шансів вилікувати решту ушкоджених органів».

Що було зроблено? Відновлення цілісності судини, закріплення стенту, адже розрив аорти стався в місці, яка живить ліву руку. Тепер ліву руку буде живити ендопротез, який було імплантовано пацієнту. Це перший етап операції. Сучасний судинний протез, який утримує форму, вкритий вуглецевим покриттям, яке на досить тривалий час забезпечить своє нормальне функціонування. За словами столичного фахівця, квінтесенцією нашого візиту є етап встановлення між ушкодженими ділянками судини ендопротезу, який заводиться через стегнову артерію всередину аорти і сам розправляється. Він фіксується до неушкодженої ділянки перед місцем розриву, та до неушкодженої ділянки після місця розриву.

Оперативне втручання такого рівня раніше для Вінниці було нереальним, а сьогодні стало можливим. Саме забезпечення сучасним устаткуванням Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова, робота на новому ангіографі надала можливість фахівцям надати допомогу пацієнту тут і зараз. Для цього не потрібно транспортувати хворого в Київ, особливо як у даному випадку.

«Не дивлячись на політравму, наше хірургічне втручання стало для хворого мініінвазивним, – підкреслив Ігор Дітківський, заввідділу ендоваскулярної хірургії ІССХ ім. М. Амосова НАМН України. – Ми зробили два доступи по 4 см на шкірі, ніяких розрізів тканин, чи кісток – тобто вони є максимально ощадними і практично непомітними згодом».

«Проведення подібних оперативних втручань є надзвичайно важливим для медицини, та зокрема хірургії нашої області, тому що це мініінвазивні втручання. Це найвищий фаховий рівень проведення операцій на аорті при розшаруваннях та аневризмах аорти», - прокоментував операцію керівник групи хірургічних центрів та стаціонарів Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова Ярослав Хребтій.

За його словами, таке втручання є унікальним явищем для нашої області, яке вже вдруге відбувається у стінах «Пироговки».