У Вінниці пропонують вулицю Пушкіна перейменувати на честь американського сенатора Маккейна

Новини Вінниці / У Вінниці пропонують вулицю Пушкіна перейменувати на честь американського сенатора Маккейна

Вінничанин Сергій Фазульянов 6 травня опублікував петицію до міськради, в якій пропонує перейменувати вулицю Пушкіна на честь Джона Маккейна, американського сенатора, якитй послідовно підтримував Україну та виступав за надання летальної зброї для захисту від російської агресії.

Нагадаємо, Джон Сідней Маккейн ІІІ (англ. John Sidney McCain III, 29 серпня 1936 року, Коко-Соло, Панамський канал, США — 25 серпня 2018 року, Аризона, США) — американський державний діяч, політик, республіканець, сенатор від штату Аризона (1987—2018).

«Під час масових протестів українців після силового розгону Євромайдану в Києві сенатор приїхав до Києва, де 14 грудня 2013 року відвідав наметове містечко. Маккейн вважав, якщо силові розгони протестів триватимуть і надалі, США повинні застосувати проти їхніх винуватців економічні санкції. Наступного дня Джон Маккейн разом із сенатором-демократом Крісом Мерфі прийшов на Євромайдан, де вони виступили на сцені перед мітингувальниками. Сенатори заявили про свою підтримку мирних протестів», - нагадав автор петиції.

Джон Маккейн, зокрема заявив:

«Я — республіканець, сенатор Мерфі — демократ, і ми тут говоримо від імені усього американського народу, солідарного з вами… Ваш мирний протест надихає світ. Ми тут, щоби підтримати вашу справедливу боротьбу. Лише народ України має визначати своє майбутнє. Україна зробить Європу кращою і Європа зробить кращою Україну».

Також, перебуваючи на військовій базі НАТО в литовському містечку Зокняй, сенатор закликав американську владу допомогти Україні з озброєнням, оскільки відсутність допомоги «лише заохочує Путіна» до ескалації конфлікту з Україною.

За даними експертного опитування, проведеного на початку 2015 року Інститутом світової політики, Маккейн посів третє місце у списку найкращих лобістів України у світі. 23 серпня 2015 року під час візиту до Таллінна в рамках поїздки групи американських сенаторів до Естонії, Швеції, Норвегії та Латвії він заявив:

«Ми маємо справу з головорізом, ім'я якого Володимир Путін».

За послідовну підтримку України, в квітні 2019 року на честь Маккейна була названа вулиця в Києві.

Макс Мельник

6 травня, 2022