У Вінниці пропонують встановити шість контейнерів для вживаного одягу

Новини Вінниці / У Вінниці пропонують встановити шість контейнерів для вживаного одягу

Вінничанка Єлизавета Бандурка 9 грудня опублікувала петицію до міськради з проханням встановити шість контейнерів для збору одягу для місцевих безхатьків. Вона підрахувала, що сама така кількість є оптимальною для міста, а люди без постійного місця проживання не шукатимуть одяг по смітниках.

«Наразі, існують серйозні проблеми з збором речей для людей без постійного місця проживання. Тим часом, люди викидають свої речі просто у сміттєві контейнери. Потрібно поставити по Вінниці щонайменше 6 соціальних контейнерів для збору речей. Це допоможе зекономити вартість вивозу сміття, оскільки частина одягу буде потрапляти в соціальні контейнери. А також допоможе покращити екологію, тому що речі будуть йти на вторинне використання. І найголовніше те, що люди без постійного місця проживання будуть менше хворіти та помирати через охолодження, а все тому що будуть забезпечені одягом та взуттям», зазначила авторка петиції.

Слід зазначити, що обмежитись лише встановленням соціальних контейнерів для збору одягу недостатньо, адже відповідні служби чи волонтери мають слідкувати за усім процесом – від контролю за станом контейнерів до розподілу одягу.

Також варто зауважити, що сміттєві майданчики давно перетворились на «мінісортувальні станції». Там щовечора та щоночі працюють не лише безхатьки. Люди відбирають металеві, пластикові вироби, скло, одяг, а потім здають у пункти прийому вторсировини. І вивозять це на власному автотранспорті. Тож у більшості випадках сміття у пакетах сортується там, де вінничани його викидають.

Олеся Рудницька

9 грудня, 2021