У Вінниці презентуватимуть книгу про волонтерський рух в Україні

Новини Вінниці / У Вінниці презентуватимуть книгу про волонтерський рух в Україні

У Вінниці презентуватимуть книгу про волонтерський рух в Україні

Фото: Л.Полулях

Модератором заходу виступить начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

До книги «Волонтери: сила небайдужих» увійшло 28 історій, розказаних від першої особи, які репрезентують різні аспекти волонтерської діяльності, пов’язані з російсько-українською війною: підтримка армії, допомога пораненим, підтримка населення, яке стало заручником цієї війни. Так само, дуже широкою є географія цих історій: від Львова до Харкова, від Тернополя до Одеси. Книга  стала продовженням серії видань Українського інституту національної пам’яті про російсько-українську війну, започатковану книгами «Дівчата зрізають коси» (автор – Євгенія Подобна) та «Капелани: на службі Богу й Україні».

«У книзі зібрані неймовірні історії про те, як у 2014-2015 році тисячі українців, об’єднавшись, підставили надійне плече нашій армії, не лише одягнувши-нагодувавши-озброївши бійців, але й давши їм головне – сенс боротьби, відчуття, що тебе не кинуть і тобі є за що воювати. Для багатьох волонтерів це стало сенсом життя і вони досі продовжують тримати свій «фронт». Адже війна триває», - говорить авторка книги Наталка Позняк-Хоменко.

Фото: Н.Позняк-Хоменко

Героями книги «Волонтери: сила небайдужих» стали різні люди: як зірки, так і відомі досить обмеженому колу, а то і далекі від променів слави «волонтерські конячки», які просто чесно робили і продовжують робити свою справу. Це і Діана Макарова та Наталя Воронкова, які організували вивезення мирного населення з Дебальцева на початку лютого 2015-го, і голова благодійного фонду «Свої» Леся Литвинова, на чиї плечі лягла місія допомоги переселенцям у 2014-2016 роках (а зараз вона зі своїм колегами рятує життя сотень українців, допомагаючи з кисневими концентраторами в боротьбі з коронавірусом), засновник фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега, артисти Анжеліка Рудницька та Сергій Притула, письменниця Ліля Мусіхіна з Тернополя чи Андрій Салюк зі Львова, які організували в своїх містах потужні центри допомоги армії, Наталя Чекмарьова (позивний «Сонечко»), яка «повернулася з війни» завдяки програмі психологічної реабілітації ветеранів, а нині допомагає побратимам віднайти себе в нових реаліях та багато інших.

«Ця книга – нагадування усім нам, якими ми можемо бути в наших найкращих проявах, коли ми разом, об’єднані однією метою і якою може бути Україна, якщо її любити і захищати. І це моя спроба сказати «дякую» всім причетним до волонтерства, усім, хто в 2014-2015 роках рятував країну і продовжує це робити», - говорить Наталка Позняк-Хоменко.

Вінницька зустріч із читачами продовжить серію презентацій книги в регіонах, яку організовує Український інститут національної пам’яті. Раніше такі ж презентації відбулися в Дубровиці, Рівному, Луцьку, Володимирі-Волинському, Києві, Харкові.

Книга «Волонтери: сила небайдужих» розміщена у вільному доступі на сайті УІНП. Завантажити її можна за посиланням: https://uinp.gov.ua/elektronni-vydannya/volontery-syla-nebayduzhyh

Олеся Рудницька

20 вересня, 2021