У Вінниці презентували вишиті портрети Кобзаря більше 70 майстринь Полтавщини та Канева

Новини Вінниці / У Вінниці презентували вишиті портрети Кобзаря більше 70 майстринь Полтавщини та Канева

До Вінниці привезли проект «Образ і слово Кобзаря у вишиванці», який нині мандрує українськими містами. В межах якого в літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського презентовано галерею вишитих портретів Тараса Шевченка та його крилатих висловів. Над унікальними роботами працювали майже 80 майстринь з різних куточків Полтавщини, а також з Канева.

До Вінниці привезли проект «Образ і слово Кобзаря у вишиванці», який нині мандрує українськими містами. В межах якого в літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського презентовано галерею вишитих портретів Тараса Шевченка та його крилатих висловів. Над унікальними роботами працювали майже 80 майстринь з різних куточків Полтавщини, а також з Канева.

Ідея створити проект виникла наприкінці 2016 року. За цей час вишивальниці використали приблизно 1500 моточків муліне, а це 36 тисяч метрів ниток. Майстрині створили понад 4,5 мільйони хрестиків. Кажуть, якщо їх викласти в ряд, то вийде 4500 кілометрів, а вишита площа складе щонайменше 20 кв.м.

«Проект створили в пам’ять про заслуженого майстра народної творчості Григорія Кисіля. Саме він звернувся до мене з ідеєю вишити портрети Кобзаря, які він розробив у своєму четвертому альбомі «Українська вишивка». Григорій Олексійович не дожив до реалізації цього задуму, а ми вирішили довести почату справу до кінця. Вишивальниці працювали упродовж року»,  - зазначила одна з активісток громадського Шевченківського комітету, народна майстриня Катерина Калініченко.

У Вінниці виставка «Образ і слово Кобзаря у вишивці» перебуватиме два дні. Після нашого обласного центру її повезуть до Одеси, а далі містами Півдня та Сходу України. Фініш своєрідного турне-проекту українськими містами заплановано у Каневі у Шевченківському національному заповіднику.