У Вінниці презентували портативного робота для безконтактного вимірювання температури

Новини Вінниці / У Вінниці презентували портативного робота для безконтактного вимірювання температури

У ВНТУ випробували портативного робота для безконтактного вимірювання температури. Портативного робота вперше демонстрували ще в минулому році на всеукраїнському хакатоні із робототехніки. Справа була ще до пандемії, тож оргкомітет знайшов її не досить актуальною - вінницькі студенти здобули четверте місце. В нинішньому році в технічному університеті згадали про портативного робота та вирішили його модернізувати – зробити так, щоб скринінг був безконтактним.

У ВНТУ випробували портативного робота для безконтактного вимірювання температури. Пристрій вперше демонстрували ще в минулому році на всеукраїнському хакатоні із робототехніки. Справа була ще до пандемії, тож оргкомітет знайшов її не досить актуальною - вінницькі студенти здобули четверте місце. В нинішньому році в технічному університеті згадали про портативного робота та вирішили його модернізувати – зробити так, щоб скринінг був безконтактним.

Про це повідомляє пресслужба ВНТУ.

«На кафедрі комп’ютерних наук Вінницького національного технічного університету стартувала акція «Відповідальна ІТ-освіта», котра стимулює студентів бути обачними під час пандемії, і водночас заохочує до науково-дослідної діяльності, генерування креативних ідей та подальшої підготовки прикладних проектів задля профілактики інфікування і поширення COVID-19. Зокрема, представлено «пілотну версію» портативного робота для безконтактного вимірювання температури тіла людини», - йдеться в інформації.

До складу команди, яка представляла портативний вимірювач температури на хакатоні IТ-SCOUTS  Smart City входили Володимир Шепель, Роман Гульчак і Андрій Капацин.

Роботу проводили під керівництвом кандидата технічних наук, доцента кафедри КН Сергія Барабана. Він розповідає про розробку:

«Робот має спроектований і надрукований на 3D-принтері маніпулятор. «Мізки» робота – плата Arduino Uno. Він має Bluetooth-модуль, тобто ним можна керувати зі смартфону».

В нинішньому році над модернізацією пристрою разом зі студентами працював доктор технічних наук, професор Андрій Яровий. Він пояснив, що саме довелось допрацьовувати:

«Сучасний світ динамічно змінюється. Отже, ми приймаємо виклик — починаємо адаптувати наші розробки до вимог часу і застосовувати креативний підхід у нових розробках задля нехай іноді і незначного, проте покращення суворих карантинних реалій. Саме тому модернізували одного із наших роботів для умов карантину. Насправді, нічого складного – додали модуль для безконтактного вимірювання температури тіла людини і написали програму обробки виміряних значень, додавши до робота LCD-дисплей задля виведення інформації про поточну температуру із одночасною рекомендацією подальших дій».

Отож, робот в реальному часі проводить безконтактне вимірювання температури тіла людини, найбільш інформативно виходить із чола, зап’ястя або ж шиї. І лише за перший день апробували його на близько сотні добровольців як студентів, так і викладачів.

NaПарижі писав, що викладач, науковець Сергій Барабан є номінантом рейтингу ТОП-50 Global Teacher Prize Ukraine 2020. Зазначимо, переможці отримують чимале грошове винагородження, результати будуть відомі вже 3 жовтня.

 

 

Марина Карабай

22 вересня, 2020