У Вінниці презентували оновлений корпус садочка №16: інтерактивна кімната з телескопом, сучасний харчоблок та інклюзія

Новини Вінниці / У Вінниці презентували оновлений корпус садочка №16: інтерактивна кімната з телескопом, сучасний харчоблок та інклюзія

У Вінниці ввели в експлуатацію новий корпус дитячого садочка №16, який розрахований на 9 груп. Приміщення оснастили сучасним обладнанням та інвентарем. Дошкільний заклад єдиний у місті, який має спеціальний кухонний ліфт для подачі їжі. В інтерактивній кімнаті є телескоп та лабораторія для проведення дослідів. Діятиме тут й інклюзивна група для дітей з особливими освітніми потребами.

Сьогодні, 10 лютого, міський голова Сергій Моргунов, голова Вінницької ОДА Сергій Борзов та голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий подивились, як облаштували новий корпус на вулиці Зерова.

Дитячий садочок №16 складається з двох корпусів. Нещодавно завершилась реконструкція першого з них, який був зведений ще у 1936 році та був розрахований на шість груп. Стару двоповерхову будівлю знесли. Новий корпус фактично збудували з нуля. Тепер оновлений корпус має додатковий – третій поверх, завдяки чому збільшилась загальна потужність закладу – з 12 до 15 груп.

Будівництво корпусу два роки велось за рахунок ресурсу громади. На фінальному етапі місто отримало додаткову підтримку з Державного фонду регіонального розвитку. У співфінансуванні з державою (фактично 50 на 50) завершили монтажно-будівельні роботи. За кошти міського бюджету садок оснастили сучасним обладнанням та інвентарем.

Делегація посадовців подивилась, як організовано приміщення для інклюзивної групи, яка розрахована на 15 діток. Вхід облаштований пандусом, а санвузли та дверні блоки обладнані згідно з інклюзивними вимогами. Проінспектували й харчоблок, де є сучасний пароконвектомат, холодильне та морозильне обладнання, хліборізка, слайсери, два міксери, картоплечистка тощо. Перевірили, як працює спеціальний кухонний ліфт, який передає їжу на різні поверхи корпусу.

До речі, садочок №16 – єдиний у місті, який має такий ліфт – так званий «німий офіціант», і взагалі планування харчоблоку відповідає сучасним стандартам HACCP – системи управління безпечністю харчової продукції. Як розповіла директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко, для очистки води використовуватимуть сучасний дев’ятиступеневий фільтр, як і у інших садочках.

«Якщо згадати 2018 рік – тоді на ремонтні роботи не було достатніх ресурсів. Зважаючи на те, що будівля 1936 року, ми зрозуміли, що її потрібно просто знести і побудувати нову. На це виділено немало ресурсів. Якщо говорити про першу чергу, то в цілому це 60 млн грн. З них 50 % - це кошти територіальної громади міста. Далі ми будемо працювати над другим корпусом цього садочка. У березні вже переведемо 9 груп дітей з того корпусу у новий. Щодо фінансування другої черги – на сьогодні ми подали заявку на Фонд регіонального розвитку у розмірі 25 мільйонів з 30. Поки що отримали підтвердження на 14 мільйонів», - зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Олеся Рудницька

10 лютого, 2022