У Вінниці презентували оновлені Почесні відзнаки міського голови

Новини Вінниці / У Вінниці презентували оновлені Почесні відзнаки міського голови

Після молебну та підняття прапору Вінниці сьогодні, 11 вересня, на День міста біля пам'ятника Магдебурзькому праву на вулиці Оводова відбулась презентація оновлених Почесних відзнак Вінницького міського голови. Адже саме ця Магдебурзька колона є уособленням традицій самоврядності Вінниці та поваги до громадянських прав та обов'язків містян.

Після молебну та підняття прапору Вінниці сьогодні, 11 вересня, на День міста біля пам'ятника Магдебурзькому праву на вулиці Оводова відбулась презентація оновлених Почесних відзнак Вінницького міського голови. Адже саме ця Магдебурзька колона є уособленням традицій самоврядності Вінниці та поваги до громадянських прав та обов'язків містян.

Нагадаємо, наприкінці XII століття громада німецького міста Магдебурга отримала привілей на самоуправління. І хоча існувало чимало різних варіантів міського права (лише в Німеччині їх нараховувалось шість), саме магдебурзьке право одержало найбільшого поширення. Основними атрибутами міст були виборні магістрат і трибунал, ратуша та інші «вольності» і привілеї, близькі, в сучасному розумінні, до демократичних цінностей.

Магдебурзьке право в Україні почало поширюватись з середини XIV століття, хоча «українська магдебургія» мала чимало відмінностей від німецького оригіналу. Міські магістрати складались з двох колегій - ради та лави, перша з яких з бурмистром на чолі займалась питаннями виконавчої влади, а друга, під орудою війта, правила суд. Міська влада обиралась щорічно у спеціально призначений для цього день. Детально обумовлювались терміни повноважень членів міського самоуправління, визначався віковий ценз - від 25 до 90 років…

Вінниця одержала магдебурзьке право, з огляду на воєводський статус міста, досить пізно - в середині XVII століття. Відомий історик Валентин Отамановський приводить у своїй книзі текст гак званої тілесної присяги вінницьких городян Тишка Тийненка, Парфена Омеляновича та Івана Ушкала, яка відбулась 26 травня 1640 року у Варшаві. За кілька днів королівським привілеєм Вінниця отримала право на самоуправління.

Наразі до числа муніципальних нагород вінницької громади належать: нагрудні знаки «Відзнака міського голови», «За заслуги перед містом», а також медаль «За вагомий внесок у розвиток міста». Ними можуть бути нагороджені громадяни України та іноземні громадяни, які зробили значний особистий внесок у розвиток Вінницької міської територіальної громади, посадові особи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, депутати тощо. До почесних нагород належить також відзнака «За мужність та відвагу».

За традицією саме очільник міста має за честь нагороджувати найдостойніших громадян муніципальними почесними відзнаками.

«Я переконаний, що за всі ці 658 років в історії і розвитку міста Вінниці завжди були справжні патріоти, які докладали максимум зусиль до того, щоб місто розвивалось. Ці люди  просто щодня працювали, щоб наше місто ставало найкращим з кожним роком і з кожним століттям. Це не просто якісь відзнаки – це  символ ідентичності вінничанина, символ гордості, відзнака саме вінничанам за їхній вклад у розбудову нашого чудового міста. Символічно, що ми презентуємо оновлені відзнаки біля нашого пам'ятного знаку Магдебурзькому праву, який ми встановили у 2019 році. Я думаю, що саме знання і розуміння історії міста дає поштовх для розвитку. Завжди говорили так: хто не знає своєї історії, той не має майбутнього. Дякую команді істориків за те, що вони працювали над створенням таких достатньо цікавих з історичної точки зору відзнак», – говорить міський голови Сергій Моргунов.

Над розробкою оновленої лінійки муніципальних нагород працювали історики та геральдисти Вінниці і Києва, закладаючи у візуальне зображення відзнак символи Вінниці з дотриманням усіх геральдичних правил створення таких нагород. Сьогодні авторську групу нагородили Подяками Вінницької міської ради та її виконавчого комітету за допомогу у створенні концепції Почесних відзнак Вінницького міського голови.

Зокрема, це директор київського виробничого підприємства «Герольдмайстер» Денис Аврамчик та головний дизайнер цього ж підприємства Ольга Шиян; доктор історичних наук, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун; історик-фалерист, член Українського геральдичного товариства Максим Царенко та директор КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен.

Почесні відзнаки Вінницького міського голови сьогодні зможуть побачити всі охочі на святковій локації, що розгорнеться на Майдані Незалежності з 14:00 до 19:00. Тут буде представлено також комплект клейнодів Вінницького міського голови (Колар, Церемонійні печатки та Ключ). Виставку доповнять почесні відзнаки Ради Європи, які Вінниця послідовно здобуває упродовж останніх років. Йдеться про Європейський Диплом (2013),  Почесний Прапор (2015) та Почесну Відзнаку Ради Європи (2020). 

Новини Вінниці / У Вінниці презентували оновлені Почесні відзнаки міського голови Новини Вінниці / У Вінниці презентували оновлені Почесні відзнаки міського голови Новини Вінниці / У Вінниці презентували оновлені Почесні відзнаки міського голови
Олег Верлан

11 вересня, 2021