У Вінниці презентували ідеї формування нового районного поділу області. Можливо районів залишать більше, ніж три (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці презентували ідеї формування нового районного поділу області. Можливо районів залишать більше, ніж три (ФОТО)

У Вінниці під час круглого стола, який було проведено у молодіжному центрі «Квадрат», провели презентацію проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України». Відомо, що реалізація даного нововведення можлива завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.

У Вінниці під час круглого стола, який було проведено у молодіжному центрі «Квадрат», провели презентацію проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України». Із цікавого лише те, що - можливо - до трьох майбутніх "райцентрів" додадуть ще один. Найвірогідніше, що Тульчин.

Як повідомили на сайті Вінницької ОДА, у заході взяли участь представники Центру розвитку місцевого самоврядування, голови районних рад та ОТГ Вінниччини, представники Асоціації органів місцевого самоврядування, депутати обласної Ради, експерти- керівники проекту.

Розпочалось засідання з брифінгу для ЗМІ, де експерти коротко охарактеризували мету і завдання, які стояли перед ними. Тобто, даний проєкт є продовженням роботи по розробці районного (повітового) поділу областей, розпочатого 2018-2019 рр. у межах проєкту ЦППР «Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади» за підтримки Європейського Союзу, який охопив п'ять областей України.

Це дозволить продовжити дослідження за відпрацьованою методологією та охопити інші 19 областей України, таким чином надати уряду обґрунтовану пропозицію нового районного (повітового) поділу всіх областей України. Результати досліджень будуть використані Кабміном для подальшої імплементації реформи місцевого самоврядування.

Під час круглого столу обговорювались моделі поділу Вінниччини на 3, 4 чи 7 округів (повітів):

- модель Мінрегіону; 

- модель за  відповідністю межам госпітальних округів та експертна модель (автор  І.Коліушко), а також різні варіанти їх меж, центрів та складу.

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк наголосив:

«Зараз потрібно відкинути як політичні амбіції, так і місцеві. Так, ми звикли жити в межах районів, які були визначені ще за Радянського Союзу, проте такий поділ вже вичерпав свої можливості,- підкреслив Олександр Крученюк.-Світ змінився. Змінилась економіка, тож інфраструктура також має змінюватися на базі районів».

Подібні обговорення варіантів районного поділу  областей вже відбулися у містах Миколаїв, Ужгород, Полтава, Херсон, Кропивницький, Харків, Суми, Луцьк, Донецьк та ін. Загалом у межах проєкту буде розглянуто адміністративно-територіальний устрій субрегіонального рівня 19 областей України.

Тепер по суті. Вінничани обурені тим, що таку велику область, як Вінницьку, у столиці вирішили поділити лише на три райони із центрами у Вінниці, Могилеві-Подільському та Ладижині. В інших передбачається 4-5 районів залишити. Тому є шанс, що "там" погодяться на "четвертий" центр у Тульчині. Шанс симовлічний, але він є. Щодо 7 майбутніх повітів, то це з розряду фентезі.  

 

Новини Вінниці / У Вінниці презентували ідеї формування нового районного поділу області. Можливо районів залишать більше, ніж три (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці презентували ідеї формування нового районного поділу області. Можливо районів залишать більше, ніж три (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці презентували ідеї формування нового районного поділу області. Можливо районів залишать більше, ніж три (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці презентували ідеї формування нового районного поділу області. Можливо районів залишать більше, ніж три (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці презентували ідеї формування нового районного поділу області. Можливо районів залишать більше, ніж три (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці презентували ідеї формування нового районного поділу області. Можливо районів залишать більше, ніж три (ФОТО)
Ірина Заіковата

5 листопада, 2019