У Вінниці презентували ексклюзивну марку з «бойовим гусаком»

Новини Вінниці / У Вінниці презентували ексклюзивну марку з «бойовим гусаком»

Урочиста церемонія спецпогашення відбулася 20 жовтня під час повітряної тривоги в одному з укриттів, у присутності вінницьких колекціонерів, туристичної спільноти та медіа. Ексклюзивну лімітовану серію марок виготовила «Укрпошта» на замовлення Офісу туризму Вінниці за мотивами роботи вінницької майстрині Наталії Дремлюги «Бойовий гусак-льотчик».

Нагадаємо, раніше в ексклюзивному інтерв’ю NaПарижі пані Наталя розповіла, як виникла ідея з бойовими гусаками, а також чому деякі з них схожі на експрем’єра Великої Британії Бориса Джонсона. Іграшки Наталії Дремлюги наразі користуються попитом не тільки в Україні, тому не дивно, що з’явились марки…

Погашення, як повідомляє Вінницький туристичний сайт, приурочили відновленню діяльності Музею української марки ім. Якова Балабана у Вінниці. Це перший та єдиний музей історичної філателії в Україні, де представлена найбільша колекція українських марок у світі. Деякі з них існують в єдиному екземплярі.

Первісно погашення марки з «бойовим гусаком-льотчиком» планувалося на 13 жовтня, і вона символічно прибула у Вінницю напередодні, у той самий вечір, коли світ дізнався про героїчний подвиг військового льотчика з позивним Karaya, який, ризикуючи власним життям, врятував тисячі вінничан від ворожої атаки й успішно відвів пошкоджений літак від густонаселених районів. Уособленню героїзму українських пілотів, які захищають небо над нами, й була присвячена подія.

В урочистій церемонії погашення марки взяли участь: заступник міського голови Андрій Очеретний, директор Вінницької дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» Володимир Шаловінський, директор Музею української марки ім. Якова Балабана Олександр Білецький та майстриня Наталія Дремлюга.

«Влітку 2022-го, коли презентували платформу подарунків з вінницькою душею BYVI, найпопулярнішим сувеніром був «Джонсонюк», сьогодні ж найбільш актуальним є такий от бойовий гусак. Ключову відмінність між українським льотчиком і пілотом росії усі побачили впродовж останнього тижня. Коли наш бойовий пілот відводив літак, перед тим збиваючи «шахідів» і ракети, він робив це за межі житлової забудови і промисловості, і тільки потім катапультувався. А пілот російської федерації думав виключно про себе, про своє життя, і направив літак на житловий будинок. Це суттєва ментальна відмінність між росіянами і українцями. Тому я переконаний, що перемога однозначно за нами», – сказав у своїй вітальній промові заступник міського голови Андрій Очеретний.

На заході Офіс туризму Вінниці у співпраці з Фондом громади «Подільська громада» оголосив про старт благодійного аукціону з продажу марочного блоку «Бойовий гусак-льотчик. Вартові українського неба». Аукціон стартував онлайн на фейсбук-сторінці Visit Vinnytsia і триватиме до 23:59 год. 22 жовтня. Залучену суму направлять на закупівлю зимових спальних мішків для українських воїнів на передовій. Детальніше про це – за посиланням: https://cutt.ly/3B1AHZN

«В аукціоні бере участь один марочний блок. Всього таких випущено лише чотири, і більше накладів не планується, тому колекційна цінність його досить висока, – розповіла директорка КП «Офіс туризму Вінниці» Тетяна Маєвська. – Чому обрали саме “бойового гусака-льотчика”? По-перше, це ТОП наших продажів на платформі подарунків BYVI, а по-друге, це збірний образ, що уособлює авіаторів, наших героїв. До того ж Вінниця – столиця Повітряних Сил України, а наша майстриня Наталія Дремлюга – вінничанка. Тому абсолютно логічно, що на марці зобразили саме цей витвір».

Вона зазначила, що один з марочних блоків передадуть льотчику з позивним Karaya, а інший буде експонуватися в Музеї української марки імені Якова Балабана за адресою вул. Соборна, 26, тож всі вінничани і гості міста зможуть його побачити. Поштучно ж марки із зображенням гусака реалізовуватимуться через платформу подарунків BYVI – цю онлайн-крамницю в Instagram Офіс туризму створив спільно з кількома десятками локальних майстрів хендмейду.

«Хочу подякувати всім українським жінкам і чоловікам, які наближають нашу Перемогу у боротьбі з російськими окупантами. Бо перемогти у цій війні – це зараз наша історична місія і вікно можливостей для України. А такі події, як випуск нових марок та відновлення роботи музею, говорять про те, що ми потроху починаємо повертатись до життя. Маємо жити – бо заради цього, власне, і воюємо. І ми обов’язково переможемо!», – сказав директор Музею української марки ім. Якова Балабана Олександр Білецький.

Зауважимо, що через пандемію COVID-19 та початок воєнної агресії Музей української марки ім. Якова Балабана був змушений призупинити діяльність. Нині ж завдяки зусиллям Вінницької міської ради він відновлює роботу для індивідуальних відвідувачів та екскурсійних груп. Музей працюватиме у п’ятницю та суботу з 12:00 до 18:00 години, а також за попереднім замовленням через Офіс туризму Вінниці.

Олеся Рудницька

20 жовтня, 2022