У Вінниці презентували дві старовинні сумочки, які належали родині литовських князів

Новини Вінниці / У Вінниці презентували дві старовинні сумочки, які належали родині литовських князів

Вінницький обласний краєзнавчий музей презентував жіночі сумочки ХІХ ст. В колекції музею дві вишукані сумочки, які належали родині Гедройц і кілька фото.

Вінницький обласний краєзнавчий музей презентував жіночі сумочки ХІХ ст. В колекції музею дві вишукані сумочки, які належали родині Гедройц і кілька старовинних фото, на яких зображені панянки із сумочками в руках.

Про це йдеться на сторінці ВОКМ у Facebook.

«Дозволити собі такі недешеві дрібнички могли лише забезпечені верстви, які замовляли їх у Петербурзі, Москві, Варшаві, Парижі, Лондоні. Чудовим доповненням до даної публікації є світлини вінничанок початку ХХ ст. з фондової збірки музею, образи яких відповідають тогочасній моді», - йдеться в інформації.

Зазначимо, що представники родини Гедройц мешкали у Вінниці до Першої світової війни та революції. Їхній будинок знаходився на вулиці архітектора Артинова.

Сабарів, який в ті часи був приміським селом, відомий як державний маєток (тобто землеволодіння з орними землями, коморами та поселеннями)  роду литовських князів Гедройців.

Ця інформація дає можливість зрозуміти, люди якого соціального прошарку могли дозволити собі сумочку

Наукові співробітники музею також розповідають про історію звичного нині аксесуару.

Перші відомості про спеціальні мішечки, що кріпилися до пояса, відносяться ще до часів давніх єгиптян. Жінки Стародавньої Греції користувалися маленькими витонченими мішечками-кисетами для грошей і різних дрібних предметів, що стали прототипом сумочок в епоху захоплення класичним костюмом у XIX ст. У Середньовіччі жінки носили все в своєму одязі: у їх широких спідницях було легко сховати так звані сумки-кишені.
XVII ст. принесло у форму сумочок і гаманців велику різноманітність і вишуканість, як для панн, так і джентльменів. А Маркізі де Помпадур (1721–1764), фаворитці французького короля Людовіка ХV, належить винахід маленької сумочки, що дістала назву ридикюль (від фр. Reticule — дамська сумка або сітка).
Масове виробництво сумок розпочалося у «вікторіанську епоху» ХІХ ст. У цей час заявили про себе такі бренди, як Hermes і Louis Vuitton.

В наш час сумочки є важливим аксесуаром кожної жінки. Їх виготовляють з найрізноманітніших матеріалів, різних розмірів, дизайну і вартості. У 2010 р. творіння всесвітньо відомого будинку Mouaw, сумочка The Mouawad 1001 Nights Diamond Purse, увійшло до Книги рекордів Гіннесса як найдорожчий у світі жіночий аксесуар вартістю 3,8 млн доларів.
Важливість сумки в побуті людини висвітлюють музеї та тематичні свята. Так, у Токіо є музей сумок, в якому налічують понад 3000 експонатів з усього світу.

Новини Вінниці / У Вінниці презентували дві старовинні сумочки, які належали родині литовських князів Новини Вінниці / У Вінниці презентували дві старовинні сумочки, які належали родині литовських князів Новини Вінниці / У Вінниці презентували дві старовинні сумочки, які належали родині литовських князів Новини Вінниці / У Вінниці презентували дві старовинні сумочки, які належали родині литовських князів