У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака Мамая

Новини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака Мамая

У Вінниці у світлиці Обласного центру народної творчості відкрилась виставка «А ми тую козацькую славу збережемо». Одинадцять митців з Вінниччині імпровізували на тему одного із найпоширеніших зображень народної творчості – портрета Козака Мамая, який є таким собі «збірним образом» українського козака.

У Вінниці у світлиці обласного центру народної творчості відкрилась виставка «А ми тую козацькую славу збережемо». Одинадцять митців з Вінниччині імпровізували на тему одного із найпоширеніших зображень народної творчості – портрета Козака Мамая, який є таким собі «збірним образом» українського козака.

«Етнографи зазначають, що в українському малярстві картина із зображенням козака з кобзою посідає визначне місце, адже в його постаті криється таємничий дух козацтва. У цьому образі знайшла відображення визвольна боротьба українського народу. Починаючи з ХVІІІ і до кінця ХІХ століть, цей сюжет був найбільш поширеним на території України, його зображали на кахлях, скринях, на дверях, вуликах, але найчастіше – на полотні. Образ козака-кобзаря є уособленням  воїна, захисника Батьківщини і, в той же час, виконавця дум та пісень про бойові походи та життя козаків, він був символом як фізичної, так і духовної сили українського козацтва.  В усі часи наш народ ототожнював цей образ з улюбленими героями – Іваном Гонтою, Данилом Нечаєм, Семеном Палієм, Максимом Залізняком та іншими відомими своєю відвагою представників козацтва», - йдеться в інформації.

Зазначимо, що вінницькі митці створили 23 роботи. В експозиції представлені твори таких митців, як: Іван Горобчук, Василь Слободянюк, Олександр Свіргун, Олександр Пелешко, Ігор Майструк, Володимир Оврах, Сергій Бонашко, Микола Луцький, Сергій Бугай, майстер різьби по дереву Володимир Купчишин  (м.Вінниця). А також робота, світлої пам’яті, Олександра Ковальчука - заслуженого художника України, з колекції Вячеслава Постернака. 

Новини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака МамаяНовини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака МамаяНовини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака МамаяНовини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака МамаяНовини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака МамаяНовини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака МамаяНовини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака МамаяНовини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака МамаяНовини Вінниці / У Вінниці презентують сучасні імпровізації портрета Козака Мамая