У Вінниці повідомили про підозру проросійському блогеру, який з 2014 року перебуває у РФ

Новини Вінниці / У Вінниці повідомили про підозру проросійському блогеру, який з 2014 року перебуває у РФ

Служба безпеки зібрала вичерпну доказову базу на прокремлівського блогера-мільйонника Юрія Подоляку, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України.

Про це повідомляє Управління СБ України у Вінницькій області.

Перебуваючи з 2014-го на території країни-агресора, уродженець міста Суми бере активну участь в інформаційно-психологічних операціях російських спецслужб. Зловмисник регулярно виступає на пропагандистських телеканалах, у тому числі на ток-шоу Соловйова.

Під час ефірів закликає до захоплення України та підтримки російських окупаційних угруповань у знищенні цивільної інфраструктури нашої держави.

Також пропагандист масово поширює фейки про події на фронті через власний сайт та канали в Ютуб, Рутуб і Телеграм, які нараховують кілька мільйонів підписників.

Ініційовані СБУ експертні дослідження підтвердили, що в інтерв’ю та виступах Подоляки наявні факти його підривної діяльності проти України.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

До речі, 19 травня 2022 року Сумська обласна прокуратура повідомила блогеру про підозру в поширенні інформації, яка містить виправдовування збройної агресії Російської Федерації проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК

Наразі фігурант перебуває на території країни-агресора. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Макс Мельник

3 квітня, 2023