У Вінниці повідомили про підозру посадовцю часів Януковича

Новини Вінниці / У Вінниці повідомили про підозру посадовцю часів Януковича

Про підозру у пособництві державі-агресору повідомили Дмитру Вороні, колишньому соратнику Януковича, який став «сенатором від Запорізької області рф». Свого часу уродженець Донецька займав вагомі посади. Він був заступником міністра охорони навколишнього природного середовища, заступником міністра внутрішніх справ, заступником міністра юстиції, очолював Державну реєстраційну службу України. Має ступінь доктора юрнаук. Неодноразово фігурував у корупційних скандалах. У 2019-му зрадник отримав російське громадянство та став радником гауляйтера Криму Аксьонова.

Про це повідомляють пресслужби Управління СБ України у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури.

Слідчі СБУ зібрали доказову базу на поплічника Януковича. Наприкінці 2022 року Дмитра Ворону призначили так званим «сенатором рф – представником виконавчого органу влади Запорізької області». На цій «посаді» він координував захоплення українських підприємств на тимчасово окупованій території Запоріжжя.

«Ворона за власної ініціативи допомагав рашистам формувати окупаційні адміністрації в тимчасово захоплених районах Херсонської та Запорізької областей. Також був «радником» гауляйтера Балицького. Зокрема, за його проєктами були ухвалені такі псевдонормативні акти як укази про «затвердження положення про Херсонську військово-цивільну адміністрацію» та про структуру її органів виконавчої влади.

Крім того, саме Ворона підготував звернення до президента країни-агресора щодо заохочення державними нагородами рф російських військових та колаборантів, які сприяли окупації регіону.

Вже навесні 2023 року у Москві він як член комітету з економічної політики брав участь у заходах на виконання доручення президента рф щодо відновлення соціально-економічного розвитку так званих Л/ДНР та окупованих  Запорізької і Херсонської областей», - йдеться у повідомленні.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Суд наклав арешт на майно зловмисника на десятки млн грн. Серед арештованого – квартири фігуранта у середмісті Києва та в Миргороді, будинок загальною площею понад 300 кв. м під Києвом та 10 земельних ділянок в столичному регіоні.

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення ворожого пособника до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.